Ukrajina chce nové protiruské sankce. Separatisty by ráda viděla v Haagu

Ukrajina chce dostat separatisty před mezinárodní soud v Haagu. Prezident Petro Porošenko to řekl v reakci na včerejší ostřelování města Mariupol, při kterém zemřelo přes 30 lidí. Podle OBSE byl útok veden z území kontrolovaných proruskými separatisty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko | Foto: European Parliament

Ukrajina se proto obrátí k mezinárodnímu soudu v Haagu, aby takzvanou Doněckou a Luhanskou lidovou republiku prohlásil za teroristické organizace.

Nehledě na nezbytnou militarizaci veřejného života, Ukrajina stále volí nenásilné řešení, prohlásil prezident Porošenko. „Ukrajina zůstává pevným stoupencem mírového řešení a neustále dodržuje každé písmeno minských mírových dohod.“

Podle Porošenka jsou to povstalci a Rusko, kdo dohody neustále porušuje. Bezpečnostní rada proto doporučila přijmout proti Rusku stejné sankce, jaké uplatňují země skupiny G7 a Evropská unie.

Ukrajinská bezpečnostní rada také na mimořádném zasedání rozhodla o vytvoření nových vojensko-civilních úřadů na východě země. Mělo by to posílit pravomoci ozbrojených sil a zvýšit bezpečnost občanů v zóně válečného konfliktu.

Obama: Separatisty podporuje Rusko

Americký prezident Barack Obama dnes obvinil Moskvu, že k nynějšímu vyhrocení situace na Ukrajině přispěla podporou separatistů. Spojené státy podle něj zváží všechny cesty s výjimkou vojenské, jak Moskvě zabránit vměšovat se do ukrajinské krize.

Rusko podobné výtky opakovaně odmítá. Dnes Moskva naopak obvinila Kyjev, že jsou to ukrajinské jednotky, kdo ostřeluje obytné čtvrti.

Mezitím Rusko v Radě bezpečnosti OSN zablokovalo přijetí prohlášení, které odsuzovalo zintenzivnění bojů na východě Ukrajiny a ostřelování přístavu Mariupol.

Při zasedání rady Moskva nepodpořila britský návrh, který mimo jiné kritizoval jako nezodpovědné výroky proruských povstalců. Ti odmítli další jednání o příměří a oznámili ofenzivu směrem na západ.

Rusko zablokovalo v Radě Bezpečnosti OSN odsouzení bojů na Ukrajině

Číst článek

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD soudí, že za útokem na Mariupol mohla být snaha Ruska dostat se pozemní cestou na Krym. V České televizi zároveň zopakoval, že je nutné mírové řešení konfliktu.

„V tom špatném scénáři je to bohužel tak, že to může být i úmysl, rozšířit obsazený prostor. Podstatné je stanovisko EU. Jsme přesvědčeni, že není možné vojensky tuto situaci řešit. Podlehnout pokušení, že to mohu vyřešit vojensky je špatně. To, co jediné můžeme dělat, je trvat na diplomatickém řešení konfliktu,“ řekl Zaorálek.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme