Ukrajina chce povolat do armády přes 100 tisíc osob, zejména odborníků

Ukrajina zahájila další vlnu částečné mobilizace. Armádě, která na východě země bojuje s proruskými povstalci, chybí především specialisté. Letos má narukovat přes 100 tisíc Ukrajinců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský voják

Ukrajinský voják | Zdroj: Reuters

Ukrajinská armáda potřebuje tankisty, dělostřelce, specialisty na protivzdušnou obranu, radisty a mechaniky.

Generálové ujišťují, že nevycvičené vojáky do války nepošlou. Odvedenci mají nejprve projít tříměsíčním výcvikem podle specializace.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podmínkách částečné mobilizace na Ukrajině informoval zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Podle vojenských analytiků se ale státu podaří mobilizovat maximálně polovinu z plánovaného počtu 104 tisíc.

„Lidé mohou získat odklad, kvůli nepřesným seznamům nemusí dostat povolávací rozkazy nebo se prostě službě v armádě nějakým způsobem vyhnou,“ upozornil Mykola Sungurovský, ředitel centra vojenských programů.

Porošenko vyhlásil částečnou mobilizaci Ukrajiny, je ale připraven jednat o míru

Číst článek

Ministr obrany chce dbát na kvalitní výběr odvedenců. Nejprve tedy nabírat dobrovolníky a potom také specialisty, nebo muže s bojovou zkušeností například v mírových misích OSN, či dříve byli profesionálními zaměstnanci v armádě.

Povinnost se týká lidí od 20 do 60 let, nemusí se ale bezprostředně týkat osob od věku 50 let do 60 let. V této věkové kategorii se akcentuje dobrovolnost. Rozhodující je samozřejmě také zdravotní stav.

Protože seznamy odvedenců nejsou zcela přesné, dochází k řadě přehmatů. Při budování profesionální armády se totiž o seznamy přestalo dbát.

I když se mnoho mužů hlásí a berou mobilizaci jako svou občanskou povinnost, množí se i případy, kdy se lidé snaží vyhnout mobilizačnímu rozkazu. Stěhují se, odjíždějí do zahraničí, nebo se snaží získat zdravotní potvrzení.

Vojenská situace na východě Ukrajiny | Foto: ČTK

Martin Dorazín, mkp, krw Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme