Ukrajina může počítat s finanční pomocí ze zahraničí, schválila rozpočet na příští rok

Ukrajinský parlament dnes schválil rozpočet pro příští rok. Zákonodárci potřebovali rozpočet odsouhlasit co nejdříve, aby země mohla dostat další část finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský parlament výraznou většinou schválil návrh státního rozpočtu pro rok 2015. Jednání o něm mu zabralo celou noc

Ukrajinský parlament výraznou většinou schválil návrh státního rozpočtu pro rok 2015. Jednání o něm mu zabralo celou noc | Zdroj: Reuters

Premiér Arsenij Jaceňuk upozornil, že rozpočet by po jednáních s mezinárodními věřiteli ještě mohl být upraven.

"Řada bodů se změní podle toho, na čem se dohodneme s mezinárodními věřiteli," prohlásil. Dodal, že tato jednání začnou 7. ledna.

MMF už koncem dubna schválil dvouletý program hospodářské pomoci Ukrajině v celkovém objemu 17 miliard dolarů (zhruba 387 miliard Kč). Ukrajina zatím z programu obdržela 4,6 miliardy dolarů. Kyjev by rád co nejrychleji získal další část pomoci v hodnotě 2,7 miliardy dolarů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O schváleném ukrajinském rozpočtu a finanční pomoci ze zahraničí mluví komentátor ČRo Libor Dvořák

„Zahraniční pomoc zalepí v rozpočtu obrovskou díru, bude to téměř třetina. Rozpočet zvyšuje výdaje na obranu, tajné služby a podobně. Proto na velkou spoustu věcí nezbývají peníze,“ říká komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Ekonomika se potýká s negativními dopady povstání proruských separatistů na východě země a březnové anexe ukrajinského poloostrova Krym Ruskem.

Porošenko se prý v půli ledna setká s Putinem, Merkelovou a Hollandem

Číst článek

Začátkem září měnový fond upozornil, že Ukrajina by mohla potřebovat dodatečnou pomoc v objemu až 19 miliard dolarů, pokud bude konflikt na východě země pokračovat i v příštím roce.

Nový státní rozpočet začne platit od 15. února 2015.

Při boji na doněckém letišti padli tři vojáci a 14 povstalců

Číst článek

ČTK, Libor Dvořák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme