Ukrajina se podle Putina dopustila na Krymu diverze, Kyjev to odmítá

Ukrajina podnikla pokus o diverzi na Krymu, protože si nepřeje nebo není schopna plnit minské mírové dohody. Na schůzi ruské bezpečnostní rady svolané dnes na sevastopolské letiště Belbek to řekl ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl ale, že Rusko nehodlá s Ukrajinou kvůli incidentu přerušit diplomatické styky. Rusko poloostrov Krym před dvěma lety anektovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin (archivní foto)

Ruský prezident Vladimir Putin (archivní foto) | Zdroj: Reuters

Putin kritizoval ukrajinské vedení za údajnou diverzní akci z předminulého víkendu, při které prý ukrajinská tajná služba vyslala na Krym diverzní skupiny s cílem destabilizovat tam situaci. Ukrajinci podle Moskvy při akci zabili dva ruské vojáky.

Incident ještě více vyostřil vztahy obou zemí a vedl k posilování armádních sil na obou stranách administrativní severokrymské hranice. Kyjev jakýkoli diverzní akt popírá.

„Kyjev nechce nebo z nějakých důvodů nemůže plnit minské dohody. A nedokáže vysvětlit vlastnímu národu hrubé chyby ve vlastní sociální a hospodářské politice," řekl ruský prezident. Putin nicméně věří, že na ukrajinské straně zvítězí zdravý rozum, citovala agentura TASS prezidenta z obvykle přísně utajované schůze bezpečnostní rady.

Porošenko nevylučuje vpád ruských vojsk. Ukrajina je připravena k mobilizaci

Číst článek

„Nechceme přerušit naše vztahy, přestože Kyjev si nepřeje mít plnohodnotné styky na úrovni velvyslanců. Budeme přesto vytvářet možnosti pro jejich podporu a rozvoj," řekl prezident.

Putin odkazoval na diplomatický spor o osobu nového ruského velvyslance v Kyjevě. Koncem července odvolal z Kyjeva dosavadního velvyslance Michaila Zurabova a o pár dní později Rusko v souladu s diplomatickými zvyklostmi požádalo Ukrajinu o souhlas (agrément) s vysláním nového velvyslance Michaila Babiče. Odpovědi Kyjeva se ale Moskva nedočkala.

Dnes Putin vytvořil novou funkci svého zvláštního představitele pro rozvoj obchodních, hospodářských, vědeckých a technických vztahů s Ukrajinou. Do funkce jmenoval dosavadního ruského ministra školství Dmitrije Livanova.

Moskva po incidentu s údajnými diverzanty hrozila Ukrajině trestem, zatím ale navzdory výhrůžkám k žádné konkrétní odvetě nepřikročila. Dnes Rusko rozšířilo zprávy o začátku vojenského cvičení na Krymu, jehož součástí je nácvik logistických operací pozemních a námořních sil.

Putin navštěvuje anektovaný Krym poměrně často, naposledy tam pobýval letos v březnu. Ukrajinské ministerstvo zahraničí tehdy proti Putinově návštěvě oficiálně protestovalo.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme