Ukrajina žádá Evropskou unii o zrušení víz pro své občany. Brusel to neplánuje

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na summitu s představiteli Evropské unie vyzval ke zrušení víz pro Ukrajince. Podle něj by tomu nemělo bránit ani počínání Ruska na východě Ukrajiny. Unie ale zatím zrušení víz neplánuje. Porošenko také vybídl představitele EU k potvrzení toho, že se Ukrajina v budoucnu může stát členskou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci po setkání s představiteli EU v Kyjevě

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na tiskové konferenci po setkání s představiteli EU v Kyjevě | Zdroj: Reuters

Podle něj bude země schopná plnit podmínky pro podání přihlášky ke vstupu do pěti let.

„Máme ambiciózní plány. Prohlašujeme, že do pěti let bude asociační dohoda efektivně fungovat a že splníme podmínky nutné pro žádost o členství v Evropské unii,“ řekl ukrajinský prezident.

Zástupci Evropské unie Kyjev na summitu vyzvali k dalším politickým a hospodářským reformám.

O situaci na Ukrajině se dnes jednalo také ve Varšavě. Německá kancléřka Angela Merkelová tam při setkání s polskou premiérkou Ewou Kopaczovou mluvila o protiruských sankcích. EU je prý znovu bude řešit v červnu. Podle Merkelové mají záviset na plnění závazků přijatých letos v Minsku.

Boje v Donbasu neutichají

Násilí na Ukrajině mezitím pokračuje. Proruští separatisté sváděli o víkendu intenzivní boje s ukrajinskými vojsky u obce Šyrokyne, východně od přístavního města Mariupolu. Informovala o tom v Kyjevě mezinárodní pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

U Šyrokyne se podle OBSE ozývala střelba z tanků, děl i minometů. Těžké zbraně přitom měly být z válečné fronty v Donbasu staženy na základě únorové dohody o příměří.

Obě strany ale podle OBSE od minulého týdne zároveň vyjednávají o zastavení bojů kolem Mariupolu. Na jiných místech konfliktu je situace klidnější.

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že za poslední den při útocích separatistů padl jeden voják a několik dalších utrpělo zranění.

Simona Bartošová, Olga Kořánková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme