Ukrajina žádá západní země o pomoc. EU chce další reformy

Ukrajina požádala západní země o nový „Marshallův plán". Zemi by měl pomoci vypořádat se s výzvami, které před ní staví katastrofální stav hospodářství, ruská anexe Krymu a Ruskem podporovaný konflikt v Donbasu. Ukrajinští politici proto na mezinárodní konferenci na podporu Ukrajiny v Kyjevě seznámili západní protějšky a instituce s dosavadními výsledky reforem a načrtli plán do budoucna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (na fotografii uprostřed) spolu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem během konference na podporu Ukrajiny

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (na fotografii uprostřed) spolu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem během konference na podporu Ukrajiny | Zdroj: Reuters

Ty nejdůležitější úspěchy ukrajinské vlády zmínil v úvodu konference premiér Arsenij Jaceňuk.

„Schválili jsme tvrdá úsporná opatření, zavedli jsme nové daně, významně jsme omezili prostor pro daňové úniky. Vymýtili jsme korupci v energetickém sektoru. Zásadně jsme změnili systém řízení státních podniků," popsal ukrajinský premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na mezinárodní konferenci na podporu Ukrajiny se mluvilo o boji s korupcí, reformách ekonomiky ale i potřebě kvalitnějšího vzdělání pro Ukrajince

Například výdaje na obranu se zvýšily skoro o polovinu, v podstatě se snížily nároky na státní byrokracii a naopak se zvýšily příjmy regionálních úřadů, a to o pětinu. Podstatně se snížily také ceny plynu a závislost země na dodávkách z Ruska.

I Ukrajinští politici ale přiznali, že ne vše se daří, jak má, a prezident Petro Porošenko vyzdvihl několik bodů, které jsou pořád před ukrajinskou vládou.

„Deoligarchizace, demonopolizace, deregulace a decentralizace a velmi důležitý je i boj proti korupci. Skutečný boj, to je hlavní cíl našich reforem," řekl Porošenko.

Evropská unie, její členské státy i mezinárodní instituce další podporu Ukrajině nadále podmiňují. Evropští politici v čele s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem Ukrajinu ujistili o neutuchající podpoře.

‚Nebát se a nekrást'

Prakticky všichni zástupci zemí Evropské unie i mezinárodních institucí, jako je třeba Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ale současně zdůraznili, že je potřeba, aby Ukrajina v reformách pokračovala. Současně zazněla i kritika, že velká část úspěchů ukrajinské vlády je zatím stále na papíře, ať už v zákonech nebo koncepcích.

Zásadní jsou výsledky, jak shrnul zástupce generálního tajemníka OECD William Danvers: „Je třeba se pohnout od slov k činům a od činů k výsledkům."

Ukrajina na konferenci požádala západní země o jakýsi nový Marshallův plán, jak nabídku pomoci označil prezident Porošenko loni v létě. Slovy ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka nechce další zahraniční půjčky, ale investice.

Ty Evropská unie podmiňuje strukturálními reformami a celonárodním bojem proti korupci. Přilákat podnikatele ze zahraničí do válčící země podle Jaceňuka nebude jednoduché.

Český vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL boj s korupcí shrnul prostým masarykovským principem: „Nebát se a nekrást.“ To ale podle Bělobrádka nesmí platit jen v zákonech, ale v celé společnosti.

Kvalitnější vzdělání Ukrajinců a výměnné programy

Kromě boje proti korupci a reformám ekonomiky a soudnictví účastníci konference často mluvili i o potřebě kvalitnějšího vzdělávání Ukrajinců. Právě rozvoj vědy a vzdělanosti patřil i mezi priority českého zástupce na konferenci.

Z konkrétních plánů vicepremiér Pavel Bělobrádek z KDU-ČSL mluvil především o podpoře programu Erasmus, tedy výměnných pobytů pro studenty na evropských univerzitách.

„Je to především enormní zájem Ukrajinců například o Erasmus. Myslím, že je to jedna z velmi důležitých položek, takže jsem to dal do souvislosti se svobodou slova a vzděláním, které jsou perspektivou pro kritické myšlení a pro demokracii jako takovou,“ vysvětlil Bělobrádek.

Podle něj to totiž znamená, že by se mladí Ukrajinci v Evropě mohli setkat mimo jiné s tím, jak fungují západní kritická média. O podpoře vědy pak český vicepremiér jednal i s ukrajinským ministrem školství a jedním z hlavních témat měla být kromě podpory Erasmu i podpora výměny doktorandů.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme