Ukrajina zakázala komunistům kandidovat ve volbách

Ukrajinské ministerstvo spravedlnosti nepovolilo účast tří komunistických stran v jakýchkoli volbách, včetně místních, které se na Ukrajině mají konat na podzim. Důvodem zákazu je spolupráce komunistů s Ruskem, podpora donbaských separatistů a schvalování anexe Krymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parlamentní volby na Ukrajině. Snímek z Kyjeva

Parlamentní volby na Ukrajině. Snímek z Kyjeva | Foto: Vít Pohanka

Předseda ukrajinské bezpečnostní Rady Olexandr Turčynov konstatoval, že nastal den historické spravedlnosti.

Rozhodnutí ministerstva spravedlnosti podle něj definitivně pohřbilo právo na politický život ukrajinských komunistů, spoluzodpovědných za represe a hladomor ve 30. letech i za současnou válku v Donbasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kyjev zakázal komunistům kandidovat ve volbách. Mluvila o tom Oksana Pelenská z ukrajinské redakce Radia Svobodná Evropa - Rádia Svoboda

Předseda komunistů Petr Simoněnko prohlásil, že strana se říjnových místních voleb přesto zúčastní. Neupřesnil ale jak.

Verdikt ministerstva spravedlnosti je vyvrcholením procesu, který začal žalobou proti komunistům loni v červenci. Od května platí na Ukrajině zákaz komunistické propagandy a symboliky.

Největší podporu mají komunisté na východě

Na Ukrajině působí kromě nejstarší Komunistické strany Ukrajiny (KPU) ještě Komunistická strana Ukrajiny (obnovená) a Komunistická strana dělníků a rolníků. Nejsilnější KPU byla po zákazu v roce 1991 o dva roky později obnovena, její činnost ale poznamenaly vnitřní rozpory a vliv strany postupně upadal.

Dnes mají komunisté ve sněmovně o 450 poslancích 23 svých zástupců, jejich frakce ale nyní automaticky zaniká. Ostatní dvě komunistické strany se pohybují na okraji politického dění. Tradičně největší sílu komunisté mají v ruskojazyčných oblastech na východě země, na západě Ukrajiny je jejich vliv fakticky nulový.

Strana do loňského převratu aktivně podporovala proruský režim prezidenta Viktora Janukovyče a podílela se na vládě, což v nemalé míře přispělo k jejímu dnešnímu zákazu. V Donbasu komunisté podporují proruskou politiku separatistů, celostátně největší popularitu má KPU v Doněcké a Luhanské oblasti.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme