Ukrajina zesílila blokádu Donbasu, Rusko vypravilo další humanitární konvoj

Přes 60 ruských kamionů vyrazilo ráno k ukrajinské hranici. Oficiálně tam vezou humanitární pomoc - přes tisíc tun potravin, léků a zimního oblečení. Povstalci v takzvané Doněcké a Luhanské republice si stěžují na to, že Ukrajina ještě více zesílila blokádu Donbasu a teď už omezuje i dopravní spojení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlakové nádraží v Simferopolu

Vlakové nádraží v Simferopolu | Zdroj: Reuters

Kyjev už blokuje povstalecká území ekonomicky - přestal vyplácet tamním obyvatelům platy a sociální platby.

Dále oznámil, že nechá otevřených celkem sedm dopravních koridorů. A to z bezpečnostních důvodů, aby ukrajinští vojáci mohli kontrolovat, kdo se jim po oblasti "protiteroristické operace" pohybuje. Až dosud se dalo cestovat relativně svobodně. Projelo se tam, kde se právě nebojovalo. Přesto se některé autobusy dostaly do válečných zón a bojů a lidé umírali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na východě Ukrajiny sleduje zpravodaj Martin Dorazín

Doprava byla dosud omezená jen válečnou situací, teď se to bude měnit. Lidé z Doněcké a Luhanské lidové republiky dříve jezdili do sousedních měst, které jsou pod kontrolou Ukrajinců, hlavně za potravinami a k bankomatům. Teď se jim cestování omezí.

Vedení Doněcké a Luhanské republiky označilo vytvoření pouhých sedmi koridorů za další krok k úplnému odříznutí Donbasu od Ukrajiny.

Letecké a vlakové spojení s Donbasem už dávno nefunguje. Doněcké letiště je úplně zničené a stále se v okolí bojuje, i když s menší intenzitou. Nefunguje ani luhanské letiště. Vlaky jezdí pouze do míst, které jsou pod kontrolou Ukrajiny, odtud se lidé musí na vlastní pěst dostat sami.

Ukrajinská strana dnes už nedovolila ani autobusové dopravě projíždět mezi územím kontrolovaným Ukrajinou a protipovstaleckým.

Dopravní blokáda se kontroverzních ruských konvojů s údajnou humanitární pomocí nijak nedotkne. Ukrajinci nekontrolují poměrně významný úsek své hranice s Ruskem. V pořadí 11. ruský humanitární konvoj se dnes ráno vydal z Voroněžské do Rostovské oblasti a Doněcka a Luhanska. Do cíle dorazí přibližně pozítří.

Doněck a Luhansk | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme