Ukrajinci pořádají veřejné sbírky, armádě přispívají na boj proti separatistům

Na Ukrajině se zvedla velká vlna solidarity. Ruská invaze na Krym a současná angažovanost Moskvy v konfliktu na Donbase sjednotila do té doby rozdělenou zemi. Města adoptují celé jednotky, přispívají na jejich výzbroj nebo stravu. Pořádají se veřejné sbírky pro armádu a dobrovolníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský technik nakládá munici do tanku na kontrolním stanovišti u města Mariupol

Ukrajinský technik nakládá munici do tanku na kontrolním stanovišti u města Mariupol | Zdroj: Reuters

Hlavní město odsouhlasilo ze svého rozpočtu v přepočtu přes 50 milionů korun na podporu vojáků z Kyjeva. Peníze jsou určené na výcvik, výzbroj, platy vojáků, ale i léčbu raněných, případně pohřby padlých a podporu pozůstalým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kolik stojí Ukrajinu konflikt a kde na něj bere peníze, zjišťoval redaktor Ondřej Bouda

Přes 100 milionů korun zatím vynesla emise válečných dluhopisů pro občany, za které se nakoupily neprůstřelné vesty a boty pro armádu. A podobných případů je celá řada.

Podobně jako celá řada evropských států i Ukrajina totiž v posledních letech na armádě šetřila. Vlády seškrtávaly vojenské rozpočty, omezovaly výdaje na modernizaci techniky i nákupy základní výstroje.

Na východě Ukrajiny formálně platí klid zbraní, v oblastech bojů se ale ještě střílí

Číst článek

A přestože na papíře mají ukrajinské ozbrojené síly 130 tisíc mužů, milion rezervistů a několik milionů potenciálních branců, ve skutečnosti byl před krizí bojeschopný jen zlomek vojáků, kteří se účastní mezinárodních vojenských misí Evropské unie a NATO.

Granáty na stanovišti ukrajinské armády u města Debalceve v Doněcké oblasti 29. srpna | Foto: Reuters

Ukrajinský armádní rozpočet se pohybuje okolo 35 miliard korun. Vláda ho nedávno navýšila o polovinu, aby bylo na konflikt se separatisty, které údajně podporuje Moskva. I tak ale ukrajinská armáda v tuto chvíli potřebuje každou korunu a tedy i veřejné sbírky.

Ukrajina čelí ruské agresi, otočil Zeman. Česko nabízí alianci vojáky i vrtulníky

Číst článek

Ukrajina už dostala pomoc od Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a dalších, a to v řádu desítek miliard eur. Ty jsou ale primárně určeny na splácení ukrajinského dluhu a další ekonomické či sociální problémy.

A už teď se zvažuje další mezinárodní pomoc v podobném rozsahu, pokud se konflikt protáhne, protože ekonomické ztráty každým dnem narůstají. Třeba polovina uhelných dolů na Donbase je zavřená. A zatím nikdo nespočítal, kolik bude stát rekonstrukce válkou zničených oblastí.

Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme