Ukrajině končí sleva na ruský plyn. O prodloužení rozhodne ruská vláda

Ukrajina požádala Rusko o prodloužení zimní slevy na plyn. Platnost zvýhodněné ceny končí právě dnes a o prodloužení musí rozhodnout ruská vláda. Ruský Gazprom v zásadě s prodloužením zvýhodněného režimu prodeje plynu Ukrajině o tři měsíce souhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Co by se stalo, kdyby k nám přestal proudit plyn z Ruska. Téma Kupředu do minulosti

Co by se stalo, kdyby k nám přestal proudit plyn z Ruska. Téma Kupředu do minulosti | Foto: Wikimedia Commons

„Poskytnutí slevy na dodávky plynu umožňuje platná smlouva mezi Gazpromem a ukrajinským Naftogazem z roku 2009. Tato otázka je ale ve výlučné kompetenci vlády Ruské federace,“ upozornil šéf Gazpromu Alexej Miller.

V rámci takzvaného zimního balíku nakupovala Ukrajina tisíc krychlových metrů ruského plynu za 329 dolarů, a to včetně slevy 100 dolarů. Ukrajina podle Gazpromu v současné době za plyn dluží bezmála dvě a půl miliardy dolarů.

Rusko dodávky loni v červnu přerušilo kvůli sporům o ukrajinský dluh a o cenu. V pátek obě strany začaly prostřednictvím Evropské komise vyjednávat o smlouvě na další období, neshodly se ale na ceně. O kontraktu budou znovu jednat v polovině dubna.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme