Ukrajinská armáda popřela sestřelení dvou svých letadel proruskými povstalci

Ukrajina popřela zprávu o sestřelení vojenského letounu Su-25 nad Luhanskou oblastí. Mluvčí takzvané protiteroristické operace Andryj Lysenko uvedl, že ukrajinské válečné letectvo na východě nezasahuje. Proruští povstalci na východě Ukrajiny přitom bez důkazů ohlásili sestřelení dvou ukrajinských armádních letadel, z toho jednoho průzkumného stroje. Na frontě v debalcevské oblasti pokračují tvrdé boje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proruští rebelové s protiletadlovým systémem Strela-10 v Donětsku

Proruští rebelové s protiletadlovým systémem Strela-10 v Donětsku | Zdroj: Reuters

Lysenko informoval o tom, že Rusové na východě Ukrajiny nutí tamní povstalce, aby útočili na strategicky významné město Debalcevo:

„Vycvičili oddíl vojsk ruského ministerstva vnitra z Dzeržinského divize, který má i silou bránit ústupu povstalců a vracet je na první linii.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci na východě Ukrajiny mluvil tamní zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Lysenko dodal, že tato informace pochází z několika zdrojů a potvrdili ji i zajatci.

Separatisté se město už několik dní pokoušejí odříznout od spojení s ostatními jednotkami ukrajinské armády a dostat celou kapsu pod svoji kontrolu.

Ukrajinská armáda se dohodla s doněckými povstalci na zřízení humanitárních koridorů z města Debalceva, aby bylo možné evakuovat civilisty.

Hlášeny jsou ztráty na lidských životech i vojenské techniky. Andryj Lysenko uvedl, že se ukrajinským vojákům podařilo zlikvidovat nejméně dva tanky a několik minometů separatistů.

Ukrajinská strana také potvrdila, že na debalcevském bojišti zahynul Isa Munajev, osobní nepřítel ruského prezidenta Vladimira Putina a velitel čečenských jednotek, které bojují na straně Ukrajinců.

Obě strany konfliktu vyhlásily mobilizaci. Mobilizace na Ukrajině pokračuje od 20. ledna, kdy byla vyhlášena. Má doběhnout po třech vlnách v polovině roku.

Všeobecnou mobilizaci vyhlásili i separatisté v Doněcké oblasti. Ta má začít za 10 dnů a měla by se týkat až sta tisíce lidí. To je ovšem asi velmi přehnané číslo. Představitelé Luhanské lidové republiky navíc výzvu k mobilizaci odmítli.

Podle Organizace spojených národů zemřelo za poslední tři týdny kvůli bojům na Ukrajině 223 lidí, převážně civilistů. Od loňského dubna je obětí konfliktu už více než 5350.

Ukrajina - území ovládané proruskými separatisty | Foto: Český rozhlas

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme