Ukrajinská armáda se chystá stáhnout těžké zbraně z budoucí nárazníkové zóny

Ukrajinská armáda i proruští povstalci začínají odvážet těžké zbraně z bojišť na východě Ukrajiny. V oblasti tak mají, podle dohody vyjednané v Minsku, vytvořit třicetikilometrovou nárazníkovou zónu. Na tu budou dohlížet kontroloři OBSE.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinské obrněné vozidlo nedaleko Kramatorsku

Ukrajinské obrněné vozidlo nedaleko Kramatorsku | Zdroj: Reuters

„Připravujeme stažení těžkých zbraní do patnáctikilometrové vzdálenosti od obydlených míst. Týká se to dělostřelectva i všech obrněných vozidel, která mají zbraně o ráži přes 100 milimetrů,“ řekl mluvčí Rady národní bezpečnosti a obrany Andrij Lysenko.

Část těžkých zbraní už podle něj ukrajinská armáda z bojišť odvezla. Vojáci na svých pozicích zůstanou. Lysenko také řekl, že své zbraně odvážejí i separatisté, i když zatím pomaleji, než Kyjev doufal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ukrajinská armáda i proruští povstalci stahují těžké zbraně na východě Ukrajiny. Téma pro Karla Svobodu z Institutu mezinárodních studií.

Zóna takzvaného ‘nárazníkového pásma‘ by měla být rozdělená do pěti sektorů, kde by měli působit kontroloři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Přestože oficiálně platí mezi znepřátelenými stranami příměří, z některých míst na východě Ukrajiny přicházejí informace o dalších střetech.

Podle Lysenka Kyjev přistoupil k plnění dohody z Minsku proto, že ustalo ostřelování z ruského území a polevily prý také dělostřelecké útoky povstalců.

„Obě strany se navzájem obviňují z toho, že ta druhá porušila příměří, neustále padají nějaké granáty, čili jsem k minské úmluvě docela skeptický. Ale samozřejmě, když tam těžká vojenská technika fyzicky není, tak je to aspoň něco měřitelného. Na druhou stranu je otázka, kdo tam vůbec inspektory pošle, pokud se tam bude střílet,“ říká Karel Svoboda z katedry ruských a východoevropských studií FSV UK.

Klíčové je podle něj to, aby z východní Ukrajiny stáhla vojska i Moskva, která stále oficiálně popírá, že by tam své vojáky poslala. „Dokud Moskva v tomto nezmění svoji pozici a neuzavře hranice i příchodu takzvaných dobrovolníků, tak průlom nenastane.“

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme