Ukrajinská prokuratura začala stíhat ruského ministra obrany

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a další 17 vysokých úředníků byli obviněni ukrajinskou generální prokuraturou z velmi závažných zločinů. Obviněným se však patrně nic nestane.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovensko oslava 70. výročí SNP, Sergej Šojgu

Slovensko oslava 70. výročí SNP, Sergej Šojgu | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Mimo ministra obrany byli dále obviněni 2 náměstci ministra obrany, poradce prezidenta, bývalý prezidentův zmocněnec pro Krymský federální okruh, náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov a dalších 10 generálů.

Podle některých zdrojů patří mezi podezřelé i prezident Ruské federace Vladimír Putin a premiér Dmitrij Medveděv.

Obviněni jsou z ohrožení národní bezpečnosti Ukrajiny, z ohrožení míru a z porušování mezinárodních právních norem. Obvinění se týká války v Donbasu a i okupace Krymu. Generální prokurátor Jurij Lucenko řekl, že zločinné kroky těchto osob způsobily smrt nejméně 2263 a zranění nejméně 8394 ukrajinských vojáků.

Pouhé gesto

Prokuratura poslala obviněným oficiální soudní obsílku, aby se dostavili k výslechu k soudu. To je ale jen formální krok. Podezřelý zatím nereagovali a pravděpodobně ani reagovat nebudou.

Aby mohli být tito lidé souzeni, museli by se dobrovolně vydat na Ukrajinu. To se však nikdo z nich nechystá. Rusko také odmítá reagovat na žádosti ukrajinských úřadů o vydání bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, který do Ruska uprchl.

Ze strany Ukrajiny se tak jedná o pouhé gesto, kterým dávají ukrajinské úřady najevo, koho považují za viníky konfliktu v Donbasu a obsazení Krymu. Ukrajina se sice snaží, aby se tito dotyční dostali na mezinárodní seznam hledaných osob. To se však nepodaří, protože by museli Interpolu předložit nezpochybnitelné konkrétní důkazy. A ty budou hledat jen velmi těžko.

Nejedná se o první obvinění ruských činitelů ze strany Ukrajiny. První pochází z roku 2014 a obviněni byli šéf ruských komunistů Zjuganov, šéf strany Spravedlivé Rusko Mironov. Stíhání v Rusku ale nemá vůbec žádnou právní platnost.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme