Ukrajinské speciální síly vtrhly na Krym, tvrdí Rusko. Kyjev označil informaci za vymyšlenou

Ukrajinské speciální síly se pokusily vtrhnout na Krym a zabily tam dva ruské vojáky. Zprávu ve středu zveřejnila ruská média s odvoláním na informace ruských tajných služeb. Ukrajina to ale odmítá a vše označuje za výmysl. Poloostrov Krym je od roku 2014 anektován Ruskem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu

Ruští vojáci na letišti v krymském Simferopolu | Foto: Voice of America

Dva pokusy ukrajinských „diverzních a teroristických sil“ o útok měly odrazit ozbrojené síly ruské kontrarozvědky FSB. Jeden Ukrajinec byl údajně dopaden a vypovídá.

K útoku mělo na Krymu dojít podle informací z Ruska v noci ze soboty na neděli a znovu v pondělí. Cílem bylo údajně poškodit důležitou infrastrukturu na poloostrově a destabilizovat situaci před zářijovými parlamentními a místními volbami.

Ruský prezident Vladimir Putin označil údajný útok za „hloupou a zločinnou akci“. Rusko podle něj nepřejde vraždu dvou svých vojáků bez povšimnutí. Dodal také, že za vším prý stojí snaha Kyjeva odpoutat pozornost od vnitropolitických problémů.

Nesmyslná obvinění, odmítl Porošenko

Mluvčí ukrajinské zpravodajské služby ruská obvinění popřel. „Je to vymyšlená informace," řekl agentuře Reuters. Šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksandr Turčynov pak ruská tvrzení označil za „provokační blábol“.

„Hysterické a lživé prohlášení FSB nemá žádný podklad, je to snaha okupantů vyostřit situaci na dočasně obsazených územích," podotkl ukrajinský politik.

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka jsou ruská obvinění nesmyslná a cynická „stejně jako tvrzení o absenci ruských vojsk v Donbasu". Ruské fantazie jsou podle něj jen záminkou k novým vojenským hrozbám na adresu Ukrajiny.

Diskreditací Kyjeva ale Moskva zrušení západních sankcí nedosáhne, varoval ukrajinský prezident. Dodal také, že Rusko musí zajistit plnění loňských mírových dohod z Minsku.

Uzavření přechodů a nefungující internet

Situace na hranici mezi Ukrajinou a okupovaným Krymem je nepřehledná. Počátkem týdne Rusko bez vysvětlení uzavřelo tři ze čtyř hraničních přechodů. Na severu poloostrova pak v pondělí přestalo fungovat internetové spojení, podle operátorů na žádost ruských státních orgánů.

V médiích se objevily nepotvrzené zprávy, že Rusko přesouvá k hranici mezi Ukrajinou a anektovaným Krymem vojenské jednotky. Podle ukrajinského ministerstva obrany začaly počátkem týdne na severu poloostrova ruské vojenské manévry.

Ministerstvo ve středu uvedlo, že zpráva FSB o ukrajinském útoku má ospravedlnit přesuny ruské armády. Ruská státní agentura TASS pak oznámila, že ostraha krymské hranice byla zesílena a na ostrově bylo zvýšeno zabezpečení veřejných míst a objektů infrastruktury.

Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov na jaře 2014 po spěšně zorganizovaném referendu. Začlenění Krymu drtivá většina států neuznala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme