Ukrajinskou krizi budou ve středu řešit Merkelová, Hollande, Porošenko a Putin

Kvůli ukrajinské krizi se ve středu sejde takzvaná normandská skupina čtyř státníků. Schůzku prezidentů Francie, Ruska a Ukrajiny s německou kancléřkou v běloruském Minsku oznámila německá vláda. Jednání by mělo navázat na dnešní telefonickou konferenci a dřívější rozhovory, které v Kyjevě a Moskvě vedli kancléřka Merkelová a prezident Hollande.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministři zahraničí Německa, Francie a USA Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius a John Kerry na mnichovské bezpečnostní konferenci

Ministři zahraničí Německa, Francie a USA Frank-Walter Steinmeier, Laurent Fabius a John Kerry na mnichovské bezpečnostní konferenci | Zdroj: Reuters

Podle ukrajinského prezidenta Petra Porošenka jednání může vést k okamžitému a bezpodmínečnému příměří.

Opatrněji o plánované schůzce mluvil ruský prezident Vladimir Putin. Podle něj se státníci setkají, jen pokud bude možné dosáhnout dohody.

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes na bezpečnostní konferenci v Mnichově řekl, že západní země jsou v postoji k Rusku a Ukrajině jednotné.

„Rusko se dnes pokouší zásadně přeměnit podobu střední a východní Evropy. Nejdřív okupací Krymu a svými nezpochybnitelnými snahami destabilizovat východní Ukrajinu. Všichni souhlasíme, že krizi nemůžeme řešit vojensky, ale jedině společně a diplomaticky,“ uvedl Kerry.

Zároveň upozornil, že pokud Rusko bude stále odmítat nabídky diplomatických řešení, Spojené státy zvýší finanční náklady, které za to Moskva musí zaplatit.

„Čím více našich nabídek bude Rusko odmítat a čím déle to bude trvat, tím větší budou muset být naše požadavky vůči Rusku a těm kdo zastupují jeho zájmy,“ dodal šéf americké diplomacie.

Německý ministr zahraničí Frank Walrter Steimeyr na konferenci zdůraznil, že by dodávky zbraní pro ukrajinskou armádu byly kontraproduktivní a bylo by nezodpovědné, pokud by Západ nevyužil všechny diplomatické cesty.

Pavel Polák, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme