Na východě Ukrajiny začalo ráno platit příměří, zatím se dodržuje, říká zpravodaj ČRo

Na východní Ukrajině začal ráno platit takzvaný den klidu zbraní mezi vládními vojsky a proruskými separatisty. Domluvily se na něm minulý týden obě válčící strany. Obě ale také zároveň varují, že jsou v případě napadení připravené palbu opětovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Doněcku platí příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty

V Doněcku platí příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty | Zdroj: Reuters

„Je to překvapivé, klid zbraní se zatím dodržuje, z Doněcku ani z bojišť nejsou hlášeny žádné větší srážky za použití těžké techniky. Nicméně noc ještě byla v předešlém duchu, v Doněcku zahynul nejméně jeden člověk a několik lidí bylo zraněno a bojovalo se na dalších frontách. Nyní ta situace vypadá zatím nadějně,“ popisuje zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Generální štáb ukrajinské armády dnes upřesnil, že příměří by mělo platit neomezeně dlouho, dokud nedojde k jeho porušení některou ze stran konfliktu. Podle zpavodaje jsou ale šance, že by dnešek mohl být začátkem trvale udržitelného příměří v oblasti, malé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na východě Ukrajiny platí příměří mezi vládními vojsky a proruskými separatisty. Jeho dodržování přiblížil zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Obě strany konfliktu sice vyzývají k příměří, obě ale zároveň své pozice posilňují o další vojáky a techniku. Ukrajina také vyhlásila další vlnu mobilizace.

„Musíme provést mobilizaci s jediným cílem - abychom měli rezervy, které ozbrojeným silám umožní splnit stanovený úkol - a tím je obrana naší územní celistvosti. Potřebujeme hlavně tankisty, dělostřelce, řidiče a mechaniky pro všechny druhy zbraní,“ upřesnil generál Oleksandr Rozmaznin.

Pozorovatelé zase zaznamenali velké přesuny vojenské techniky na straně proruských separatistů.

V Bělorusku by se tento týden měly uskutečnit takzvané "minské rozhovory", kterých se mají účastnit představitelé OBSE, Kyjeva, Moskvy a povstaleckých "lidových republik". Přesný termín rozhovorů zatím ale není známý. Podrobnosti budou účastníci dohadovat zítra prostřednictvím skypové konference.

Povstalci už zformulovali své požadavky, o čem chtějí v Minsku jednat s ukrajinskou stranou. Jde především o stažení těžké vojenské techniky a vytvoření bezpečnostní zóny široké asi 30 kilometrů. Chtějí se také domluvit na další výměně zajatců a jednat o dalším statutu Donbasu a také o amnestii, kterou jim kdysi nabídl ukrajinský prezident.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme