Ukrajinští separatisté budou prý dál bojovat o město Debalcevo

Separatisté na východě Ukrajiny chtějí dál bojovat o město Debalcevo. Město, kde se nachází strategický železniční uzel, označují za součást svého území. Podle dohody z Minsku z minulého týdne by mělo na východě Ukrajiny platit od noci ze soboty na neděli příměří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příslušníci ukrajinských vojsk nedaleko Debalceva

Příslušníci ukrajinských vojsk nedaleko Debalceva | Zdroj: Reuters

Ukrajinská armáda i separatisté příměří oficiálně dodržují, v praxi to však tak docela neplatí a občas se ozývá střelba. I se stahováním těžkých zbraní, o kterém se v Minsku také mluvilo, zatím nikdo nechce začít.

Separatisté si kromě toho začali klást další podmínky, o kterých se v Minsku vůbec nemluvilo. A dodávají, že příměří se nevztahuje na město Debalecevo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění na Ukrajině přiblížil krátce před polednem zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Tam povstalci údajně obklíčili ukrajinské vojáky. Jestli je to pravda, se však dá jen těžko ověřit. Separatisté do města odmítli vpustit nezávislé pozorovatele z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Vůdce doněckých povstalců Denis Pušilin dnes agentuře Reuters zopakoval, že vzbouřenci nezastaví boj o Debalcevo, protože na to „nemají morální právo“.

Tvrdil zároveň, že jsou nuceni reagovat na palbu ukrajinských jednotek. „Musíme palbu opětovat, pracovat na zničení palebných pozic nepřítele,“ řekl Pušilin.

Podle něj jsou ovšem separatisté připraveni kdykoli začít se stahováním těžkých zbraní. „Máme všechno připravené k oboustrannému odsunu. Nebudeme nic dělat jednostranně,“ zdůraznil.

Z porušování příměří ale na druhé straně obviňuje Kyjev vzbouřence a trvá na tom, že stahovat děla, tanky a raketomety bude teprve současně s rebely.

Dohoda na 'konkrétních krocích'

O Ukrajině včera večer po telefonu jednali ukrajinský prezident Petro Porošenko, ruský prezident Vladimir Putin a německá kancléřka Angela Merkelová.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert dnes uvedl, že Merkelová s Porošenkem Putina vyzvali, aby přiměl proruské separatisty na východě Ukrajiny respektovat příměří dojednané minulý týden v Minsku.

Podle Seiberta se Merkelová s Porošenkem a Putinem dohodla i na konkrétních krocích, které by měly umožnit pozorovatelské misi OBSE sledovat situaci v Donbasu. Podrobnosti o těchto krocích však mluvčí neřekl.

Seibert prohlásil, že dnes by na východní Ukrajině mělo začít stahování těžkých zbraní od bojové linie, jak bylo v Minsku také dojednáno.

ČTK, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme