Ukrajinští vojáci začali opouštět strategicky důležité město Debalcevo

Ukrajinská armáda se začala stahovat z města Debalcevo na jihovýchodě země. Během dopoledne už město opustily čtyři pětiny vojáků. Ukrajinský prezident Petro Porošenko prohlásil, že stažení vojsk z Debalceva je plánované a organizované. Nad městem, o které se v posledních dnech tvrdě bojovalo, tak zřejmě získají kontrolu separatisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci opouštějí Debalcevo

Ukrajinští vojáci opouštějí Debalcevo | Zdroj: Reuters

První informace o stažení vojsk se objevily dnes ráno. Na facebooku to oznámil jeden z velitelů provládních sil. Ten také uvedl, že se jim separatisté snaží v odchodu bránit tím, že blokují silnici.

Podle ukrajinské agentury Unian silnici do Artěmivska, což je město severozápadně od Debalceva, ostřelovali povstalci z okolních výšin.

O stahování vojáků informovala také kyjevská televize či agentura Reuters s odvoláním na očité svědky.

Reportér agentury AP pak popsal, že viděl na silnici z Debalceva desítky ustupujících ukrajinských vojáků, prý zjevně rozhořčených, že do obleženého města nedorazily posily. Vyčerpaní bojovníci cestovali na nákladních automobilech, jiní, zranění a pokrytí prachem, odcházeli z obklíčení pěšky.

Oděská domobrana se cvičí k boji, ale pořádá i přednášky

Číst článek

I ukrajinští novináři informovali o stovkách vojáků, kterým se podařilo proniknout z obklíčení a kteří pod záštitou Červeného kříže mířili do bezpečí. „Za sebou podle rozkazů zničili všechno, co zničit měli,“ napsala agentura Unian. Podle ní však ve městě dál zůstávalo mnoho mrtvých a raněných.

Ruská agentura Ria Novosti s odvoláním na rebely informovala, že se několik stovek Ukrajinců ve městě vzdalo nepřátelům.

O Debalcevo, které dosud kontrolovala ukrajinská armáda obklíčená povstalci, se v posledních dnech velmi tvrdě bojovalo. Nezměnilo to ani příměří dohodnuté minulý týden, které začalo platit v noci ze soboty na neděli. Separatisté dávali ostatně i po dohodě o příměří najevo, že v boji o město, kde se nachází významný železniční uzel, míní pokračovat.

Zničená vesnice Nikišine, která se nachází jihovýchodně od Debalceva, o něž válčila ukrajinská armáda se separatisty | Foto: Reuters

Spojené státy pohrozily v reakci na postup separatistů Rusku dalšími sankcemi a obvinily ho z porušování mírových dohod.

Také Kyjev dál obviňuje Rusko z podpory povstalců. „Na území Ukrajiny v posledních hodinách proniklo z Ruska 12 bojových vozidel pěchoty a 54 nákladních aut s municí,“ oznámil ještě před začátkem stahování vojsk Andryj Lysenko ze štábu ukrajinských sil.

Ruský prezident Vladimir Putin, který vyzýval ukrajinské vojáky, aby povstacům Debalcevo přenechali, naopak tvrdil, že někdo ze zahraničí vyzbrojuje ukrajinskou armádu. Neupřesnil však, koho má na mysli.

Martin Dorazín, ČTK, Jan Prokeš, kov, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme