Ukrajinští záchranáři našli pět ztracených českých turistů. Po šestém stále pátrají

Ukrajinští záchranáři našli v horách na Zakarpatské Ukrajině pět ze šesti ztracených českých turistů. Skupinka se dostala do problémů pravděpodobně včera večer, když se jeden z nich propadl do rokliny. Museli proto přečkat noc venku. Ukrajinské úřady nasadily do pátrání asi dvacet záchranářů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podkarpatská Rus

Podkarpatská Rus | Foto: Česká televize

Pětice turistů, kterou už záchranáři našli, je v dobrém stavu.

„Našli jsme je všechny až na jednoho. Stav těch pěti zachráněných je dobrý, nepotřebují ani ošetření. S posledním turistou jsme ve spojení přes mobilní telefon a hledají ho dvě pátrací skupiny. Pátrání komplikuje mlha," potvrdila Natalia Batyrová ze záchranné služby v Užhorodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O oblasti ukrajinských Karpat, kde se ztratili čeští turisté, mluvil Otakar Brandos, redaktor internetového portálu Treking.cz

Mezi turisty byly podle některých informací i dvě děti. Češi se údajně ztratili při pokusu o výstup na horu Velká Bliznica nedaleko města Rachov u ukrajinsko-rumunské hranice. Její vrchol je asi 1 900 metrů nad mořem.

Kvůli špatnému počasí ale podle informací horské služby zřejmě sešli z cesty. Jeden z členů skupiny pak prý spadl do rokle.

Svou túru turisté předem horské službě neoznámili. Záchranáři se ke skupince dlouho nemohli dostat kvůli nepřístupnému terénu, silnému větru a sněhu.

„Čeští turisté se ztratili v oblasti poloniny Svidovec. Pokud se nějaká skupina v ukrajinských Karpatech ztratí, bývá to většinou právě tam. Je to hodně frekventovaná trasa, část hřebene je však za špatné viditelnosti zrádná a turistům se může podařit tam zakufrovat,“ říká Otakar Brandos, redaktor internetového portálu Treking.cz.

Brandos, který je autorem průvodce po ukrajinských Karpatech, přirovnává tamní hory k těm slovenským:

„Je to něco mezi Velkou Fatrou a Nízkými Tatrami. Rozloha hor je obrovská a hlavně, je tam nulová hustota osídlení. Nejsou tam žádná stálá sídla, horské chaty.“

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme