Ukrajinu se navzdory válce podařilo zachránit, myslí si prezident Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval k maximálnímu urychlení reforem a k boji s korupcí. Učinil tak během svého prvního výročního poselství k parlamentu a občanům. Hlavním a jednoznačným cílem je podle Porošenka vstup do Evropské unie a v perspektivě i do NATO. Značnou část projevu věnoval ukrajinský prezident válce na východě země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přednesl své první výroční poselství

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přednesl své první výroční poselství | Zdroj: Reuters

„Na území Ukrajiny se momentálně nachází 14 bojově taktických skupin ruské armády o celkovém počtu více než 9000 vojáků. Koncentrace ruských vojsk u ukrajinské hranice je 1,5krát větší, než byla před rokem,“ upozornil Porošenko.

Dodal, že zatímco ruská armáda má k dispozici vojenské prostředky 21. století, Ukrajina v tomto směru zůstává ve století dvacátém. Ukrajinský prezident proto obhajuje nutnost zvýšení výdajů na armádu v příštím roce.

Porošenko rovněž konstatoval, že takový rok ve funkci prezidenta by nikomu nepřál. Požádal také parlament o minutu ticha za oběti konfliktu na východě země.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme