Unie zakáže dovoz téměř čtyřiceti druhů zvířat. Na černé listině je nosál, nutrie i želva

Do Evropské unie se nebudou smět dovážet některé druhy zvířat a rostlin. Evropská komise zveřejnila seznam skoro čtyřiceti druhů, které považuje za invazivní. Některá zvířata, která už jsou v zoologických zahradách, tak nebudou moct chovatelé nechat dál rozmnožovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nosálové v táborské zoo

Nosálové v táborské zoo | Foto: ZOO Tábor

Želva nádherná, nutrie nebo třeba nosál červený, to jsou některé druhy zvířat na černé listině komise, kde je celkem 37 nepůvodních druhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

EU zakázala dovoz některých druhů invazivních zvířat. Kontroly na letištích začnou 3. srpna

Podle nařízení Bruselu jsou invazivní a můžou ohrozit původní druhy. Nařízení má platit od 3. srpna. Aby ale fakticky platilo i u nás, bude ho muset Česká republika nejdřív zavést do své legislativy. Podle ministerstva životního prostředí to může trvat několik měsíců.

Zoologické zahrady se ale už teď obávají, že budou muset některá zvířata kastrovat. Brněnská zoo se například obává, že bude muset vykastrovat své mývaly a nosály a jejich expozice zrušit.

Kastrace i antikoncepce

„Vlastně jediné doporučení je kastrovat ta zvířata, aby se dál nemnožila a po svém dožití se již v Evropě nevyskytovala,“ říká ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Ministerstvo ale uvedlo, že přímo kastraci unijní dokument nevyžaduje.

„Pro zoologické zahrady bude zřejmě platit výjimka," říká Jan Šíma z ministerstva životního prostředí. Ta je určená pro účely výzkumu nebo pro účely ochrany v umělých chovech.

„Nařízení stanovuje pouze v tom přechodném režimu, že mohou být zvířata držena do konce svého života, přičemž by se mělo zamezit jejich dalšímu rozmnožování a úniku do přírody. Zamezit dalšímu rozmnožování jde mnoha různými způsoby, ať už oddělením chovných skupin na samce a samice, nebo antikoncepcí. Těch možností je celá řada,“ říká vedoucí oddělní druhové ochrany ministerstva životního prostředí Šíma.

Šíma dále uvedl, že o dalších dopadech nařízení na zoologické zahrady nebo třeba chov nutrií ministerstvo s Evropskou komisí ještě jedná.

Kontroly na letištích už přístí týden

Kontroly by mohly v Česku začít už v polovině příštího týdne na letištích, kde přistávají spoje z míst mimo schengenský prostor.

Provádět je bude Státní veterinární správa. Pokud objeví druh ze seznamu, pošle ho zpět do země původu, říká mluvčí správy Petr Pejchal.

„V případě nelegálního dovozu je krajním řešením i usmrcení zvířete. To je možné za legislativou stanovených podmínek," dodává Pejchal.

Změny pro chovatele by měly začít platit až po schválení novely, kterou ministerstvo připravuje.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme