Uprchlíci už na Kos nepřijíždějí, turisté ale také ne. Obchodníci se obávají dalších ztrát

Kos se vloni stal jedním ze symbolů uprchlické krize. Právě kvůli přílivu migrantů na tento řecký ostrov přestali jezdit turisté. A i když na Kosu dnes na běžence prakticky nenarazíte, zájem o jedno z kdysi nejoblíbenějších řeckých letovisek stále zůstává za očekáváním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ostrov Kós zažívá kvůli uprchlické krizi už druhou špatnou sezónu.

Řecký ostrov Kós zažívá kvůli uprchlické krizi už druhou špatnou sezónu. | Foto: Robert Mikoláš

Moře šplouchá a na jeho vlnách se pohupují jachty se švédskou, britskou či německou vlajkou. Po plavidlech s uprchlíky ani vidu, ani slechu.

„I kdyby sem nějací přijeli, jsme na ně připraveni. Vybudovali jsme nové záchytné zařízení. Lidé však nemusí mít strach, sami Turci se o to postarali. Obchodníci z protějšího Bodrumu by totiž také přišli o bohatou klientelu, přiměli proto pašeráky, aby se přesunuli jinam,“ vysvětluje místostarosta Kosu pro turismus Elias Sifakis, zatímco ukazuje na jedinou loď jezdící na Kos z Turecka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obchodníci na řeckém Kosu čekají tržby o polovinu nižší než vloni. Kvůli přílivu migrantů přestali jezdit turisté

Trajekt, který za 15 eur vozí výlučně turisty. Z reproduktorů jednoho z mnoha barů nacházejících se na pláži se line hudba a na vyhřátém písku, kam až oko dohlédne, stovky a stovky lehátek.

Lehnout si na ně můžete bez poplatků, stačí si jen objednat nějaký drink, přesto tu místo najdete bez problémů.

„Cítím se mnohem lépe než loni. Už neuvidíte žádné záběry na migranty, žádné odpadky, ale bohužel je i mnohem méně turistů. Já mám třeba o 40 procent méně hostů než vloni,“ posteskne si Illias, majitel malého hotelu.

Jak dodává, zachraňují ho hlavně Britové a Němci, přesto se v posledních dnech zvýšil zájem o Kos i mezi Čechy.

„My jsme dnes byli zrovna v centru a paráda. Podívali jsme se po památkách, je tady teplo, parádní atmosféra, super lidi,“ libuje si paní ze severních Čech.

Zahraniční návštěvníci, kteří se nenechali odradit, si pak, kromě moře pochvalují i nízké ceny zájezdů. Podle obyvatel Kosu závislých na turismu z 90 procent sem proto jezdí hlavně méně movitá klientela, která i málo utrácí.

Čekají proto tržby o polovinu nižší než vloni. „Potřebujeme minimálně dva tři roky, abychom se dostali zpátky. Co se pověsti týče i zisku,“ věří pan Illias.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme