Uprchlíci v Calais se snaží dostat do nákladních aut, řidiči jsou ohroženi

Agresivita afrických běženců ve francouzském Calais stoupá. Ve snaze dostat se do kamionů jedoucích do Velké Británie, rozbíjejí auta, ničí náklad a řidiči se nezřídka bojí o svůj život.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Calais to vře: Agresivní uprchlíci ohrožují řidiče kamionů

V Calais to vře: Agresivní uprchlíci ohrožují řidiče kamionů | Foto: Zdeněk Vykouřil

„Přijel jsem tam v jednu hodinu ráno. Vyskákali ze křoví a začali bouchat do auta. V poslední době používají kladiva a páčidla. Za chvíli máte utržená lanka, plomby, vypáčené dveře. Vleze tam pět šest lidí, někdo to za nimi zavře a hotovo,“ popisuje řidič Zdeněk Vykouřil stále se zhoršující situaci.

Podle něj je to naprosto běžná situace, kterou zažívá prakticky každý řidič kamionu, čekající ve francouzském Calais na trajekt nebo vlak do Velké Británie. Utečenci jsou na rozdíl od řidičů ozbrojeni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řidičům ve francouzském Calais jde kvůli uprchlíkům o život. S jedním z řidičů natáčela Eva Kézrová

„Agresivita opravdu den ze dne stoupá. Za mnou byl Polák, který troubil, když mi lámali zámky. Vrhli se na něj s kameny a rozbili mu čelní okno. V poslední době je to čím dál tím horší a jde o holý život řidičů,“ říká Vykouřil.

Současná situace je skutečná velice vážná, přestože utečenci byli v Calais už před patnácti dvaceti lety, tvrdí Martin Felix ze Sdružení dopravců Česmad Bohemia:

„Je to problém dlouhodobý, který ovšem s rostoucí vlnou utečenců začíná eskalovat. Také proto, že nelegální imigranti nemají v podstatě žádnou naději. Je jich obrovské množství a jsou schopni všeho.“

Běženci se snaží dostat do nákladního prostoru | Foto: Reuters

Odhady v Calais mluví až 40 tisících uprchlících, které francouzští celníci neustále vracejí zpátky do vnitrozemí. Díky speciálním přístrojům měřícím množství oxidu uhličitého jsou schopni odhalit lidi i mezi nákladem.

Statisícové pokuty

Ovšem pokud se do kamionu dostanou až po této kontrole a běžence odhalí britská strana, pak nevinného řidiče čeká vysoká pokuta. Třeba i 120 tisíc jako v případě Zdeňka Vykouřila:

„Pes mi tam vyštěkal pět utečenců. Dostal jsem pokutu 600 liber za každého, tedy 3000 liber. A moje německá firma dostala za každého pokutu 2000 liber. Tedy za pět lidí, kteří se mi tam nějak dostali, anglická strana vyinkasovala 13 tisíc liber.“ Tedy půl milionu korun, přičemž v tomto případě šlo o nejnižší možnou pokutu.

Loni Britové sazby výrazně zvýšili, ale zároveň nabídli řidičům registraci do takzvaného bezpečnostního systému. Podle Felixe to je v současné době jediná možná ochrana řidičů:

Střetů s policií přibývá | Foto: Reuters

„Musí parkovat na hlídaných parkovištích, neustále kontrolovat celistvost plomb, planěk. Když to budou dodržovat, povedou si o tom záznamy, je možné, že se případně vyviní, nebo jim bude pokuta výrazně snížena.“

Pomoci může pojištění právní ochrany a to třeba kvůli zničenému zboží. Protože do doby, než politici vyřeší situaci s uprchlíky, budou řidiči kamionů stále v ohrožení.

Uprchlický tábor v Calais

Zpravodaj Českého rozhlasu Jan Šmíd v Calais nedávno natáčel v táboře pro uprchlíky.

„Tábor je na okraji Calais, oni proudí přes celé město až k dálničním přivaděčům, kde se shromažďují kamiony, a kde se oni pokoušejí dostat se nějakým způsobem dovnitř,“ popisuje Šmíd a dodává:

„Ten obrázek uvidíte nejlépe, když přijíždíte do Calais. Najednou před sebou uvidíte most a ten je často úplně obležen běženci, kteří hledají nějakou cestičku a pokoušejí se dostat ke kamionům.“

Běženci nocují na čerpacích stanicích | Foto: Reuters

Zájemci mohou tábor také navštívit, protože není hlídán. Lidé by ale měli být opatrní, protože uprchlíci například neradi vidí, že jsou fotografováni.

Obyvatelé Calais uprchlíky neradi vidí. Zpravodaj Českého rozhlasu se ale setkal i s projevy solidarity.

„Mnozí říkají, že je to pro ty lidi velice těžké a že riskovali životy. Na druhé straně si obyvatelé Calais myslí, že by uprchlíci měli zůstat ve své zemi,“ dodává Jan Šmíd.

Eva Kézrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme