Migranty vozí z Řecka na hranice Makedonie i cestovní kanceláře

Do Řecka připlouvají další uprchlíci. Za poslední dva dny jich jen na ostrov Lesbos z Turecka dorazilo sedm tisíc. Všichni ale chtějí pokračovat dál. Uprchlické krize proto zneužívají převaděči, ale také třeba cestovní kanceláře. Hlavně v Aténách se řada z nich přeorientovala právě na dopravu migrantů na hranici s Makedonií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uprchlíci v Řecku

Uprchlíci v Řecku | Zdroj: Reuters

V pasáži před cestovní kanceláří Bollywood to vře jako v úle. Před krásně barevnými fotkami lákajícími na Santorini, Krétu či další řecké ostrovy posedávají i polehávají desítky lidí na zemi.

Ženy a děti právě snídají, jejich manželé se zase uvnitř snaží zajistit místa v autobuse.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedle převaděčů se na běžencích snaží vydělávat i cestovní kanceláře. Před řeckou CK Bollywood natáčel Robert Mikoláš

Několik mužů z Iráku a Sýrie se přes tlumočníka dohaduje se zaměstnancem cestovky. Volných míst v autobuse, který za pár minut odjíždí na hranici s Makedonií, už zbývá jen několik.

A i když jich Bollywood denně vypraví zhruba 15 až 20, každý chce odjet co nejdříve. Bez ohledu na to, že lístek stojí až padesát eur.

„Asad nás bombardoval. Před dvěma lety náš dům zasáhla bomba a já přišel o zrak,“ vypráví 70letý Abduláh z Deir ez-Zor. Proto prý odjel a snaží se dostat do Německa.

Deir ez-Zor kontrolovaly a stále kontrolují jednotky syrského prezidenta, na rozdíl od okolních vesnic, které obsadili islamisté. Abduláh na to jen odpoví, že na vině jsou obě strany konfliktu.

„Úhlavním nepřítelem je hnutí Islámský stát. Na druhém pak režim Bašára Asada. A taky šíitský Hizballáh, který ho podporuje,“ dodává. Proto utekl přes Turecko. Cesta do Atén mu prý trvala týden.

CK si chválí velký zájem

V tu chvíli se začnou všichni zvedat a utíkat k ulici, na rohu u náměstí Omonia totiž stojí jejich autobus připravený k odjezdu.

Běží k němu i rodina pana Abduláha, čtyři dcery a jeden syn, který svého otce podpírá. A ti, co se do tohoto autobusu nevešli, čekají na další spoj. A majitelé řady cestovních kanceláří si jen mnou ruce.

Migranti - trasy | Foto: Český rozhlas

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme