USA zpřísnily sankce, týkají se i banky Sberbank. Zákaz cestovat Putin přivítal

Spojené státy dnes oznámily zavedení dalších protiruských sankcí, které mají postihnout finanční sektor, ale také zbrojní a ropný průmysl a export. Informovala o tom agentura Reuters. Nové americké sankce, motivované ruským podílem na ukrajinské krizi, se týkají i plynárenského gigantu Gazprom a poprvé zahrnují největší ruskou banku Sberbank. Šéfa Kremlu Vladimira Putina některá dnešní omezení potěšila, například unijní zákaz cestování ruských představitelů na Západ.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé stojí ve frontě před pobočkou ruské banky Sberbank ve východoukrajinském Doněcku

Lidé stojí ve frontě před pobočkou ruské banky Sberbank ve východoukrajinském Doněcku | Zdroj: Reuters

Americké ministerstvo financí oznámilo, že nové sankce se týkají ruského strojírenského a zbrojního konglomerátu Rostec.

Washington vedle toho zablokoval aktiva pěti ruským státem vlastněných zbrojních a technologických podniků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spojené státy zpřísnily sankce proti Rusku. Jakých odvětví se týkají, přiblížila zpravodajka ČRo ve Washingtonu Lenka Kabrhelová

Sankce namířené proti ropnému odvětví mají zasáhnout aktivity pěti ruských energetických podniků, konkrétně průzkum a těžbu v ruských hlubinných vodách, v pobřežních arktických vodách a jejich projekty týkající se ropy a plynu z břidličných hornin. Těmito podniky jsou Gazprom, Gazprom Něfť, Lukoil, Surgutněftěgaz a Rosněfť.

Citelně mají nová omezení zasáhnout zejména bankovní sektor, protože teď zahrnují už celkem šest ruských bank včetně největšího bankovního ústavu Sberbank.

Americké společnosti ani jednotlivci v současné době těmto bankám nesmějí poskytovat úvěry s delší než 30denní splatností.

Nové sankce EU proti Rusku začaly platit, Moskva protestuje

Číst článek

Spojené státy chtějí, aby Rusko dodrželo dvanáctibodový plán z Minsku, především aby stáhlo všechny své vojáky, zbraně a žoldáky v řadách separatistů z východní Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových protiruských sankcích EU a USA diskutovali europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer

Moskva by také podle USA měla dodržet slib vyměnit rukojmí a vězně a obnovit normální pohraniční režim s Ukrajinou, včetně kontrol a nárazníkové bezpečnostní zóny na obou stranách hranice.

Washington sankce vůči Rusku zpřísnil krátce poté, co dnes k tomuto kroku přistoupila i Evropská unie. Stejně jako Brusel je ale připraven sankce zmírnit nebo zrušit, pokud se zlepší situace na východní Ukrajině.

Putina část sankcí potěšila

Podle ruského prezidenta Vladimira Putina však západní omezení vyjednávání o míru na Ukrajině naruší. Putin ale část sankcí i přivítal - konkrétně tu, která ruským politikům, státním úředníkům a podnikatelům zakazuje cestování na Západ.

Čím méně budou funkcionáři a šéfové velkých státních podniků jezdit do ciziny, tím lépe - alespoň se budou zabývat tím, čím mají, prohlásil ruský prezident.

Zákaz vjezdu do Evropské unie se týká také prominentních poslanců Státní dumy, kterým Putin vzkázal, že toho mají využít k lepší komunikaci se svými voliči.

Ruskému prezidentovi se ale nelíbí sankce vůči premiérovi takzvané Doněcké lidové republiky Alexandru Zacharčenkovi. Podle Putinova názoru ho tím Západ nesmyslně vyřadil z vyjednávacího procesu, který teprve začal.

Rusko také připravuje odpověď v podobě vlastních sankcí, které ale nesmí poškodit ruskou ekonomiku, zchladil bojový zápal ruské vlády Vladimír Putin a dodal: nebudeme si hrát na tvrďáky.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová, ČTK, Simona Bartošová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme