Kriminalistický ústav v Bruselu zapálili žháři. O terorismus zřejmě nešlo, uvedla prokuratura

Národní kriminologický ústav na severu Bruselu se v noci na dnešek stal terčem žhářského útoku. Útočníci přijeli na místo autem, prorazili přitom tři ploty a poté v budově zapálili oheň. Požár laboratoře následně způsobil explozi. Budova byla v té době prázdná, nikdo tak nebyl zraněn, objekt je ale značně poškozen. Motiv činu není známý, podle prokuratury ale nejspíš nešlo o terorismus. Policie vyslýchá pět osob, které byly zadrženy poblíž místa výbuchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poškozená budova kriminologického institutu na severu Bruselu

Poškozená budova kriminologického institutu na severu Bruselu | Zdroj: ČTK

K útoku došlo kolem půl třetí ráno, uvedla televize RTL. Auto projelo přes tři ploty a zastavilo se na parkovišti kriminologického institutu.

Útočníci založili podle belgické prokuratury oheň na jednom z oken laboratoří. Ten pak vedl k výbuchu, na okně však výbušnina nebyla, ani ji nikdo neházel dovnitř.

Policie vyslýchá pět lidí zadržených poblíž místa činu.

V Belgii platí po březnových útocích na bruselském letišti a v metru třetí stupeň teroristické hrozby, o terorismus však zřejmě nešlo. Podle belgické prokurátorky Ine Van Wymerschové je čin vyšetřován jako žhářský útok.

„Bylo to žhářství, úmyslné žhářství. Pracujeme s verzí žhářství a organizovaného zločinu. Nic nenasvědčuje tomu, že by šlo o terorismus,“ uvedla prokurátorka na tiskové konferenci.

Podle agentury AP mohli chtít útočníci zničit některé vyšetřovací spisy – v ústavu se totiž zkoumají materiály související s trestnými činy.

Prostor kolem kriminologického institutu policie uzavřela | Foto: ČTK/AP

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme