Útočník z Ansbachu oslavoval IS, slíbil odplatu za zabíjení muslimů, odhalil jeho mobil

Výbuch v bavorském Ansbachu byl teroristickým útokem. Oznámil to bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. V mobilu útočníka se podle něj našlo video, kde slibuje odplatu za zabíjení muslimů. V ubytovně, kde žil, se podle bavorské policie našel nebezpečný materiál. V počítači útočníka byla videa oslavující Islámský stát, který se v pondělí odpoledne k útoku přihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie vyštřuje výbuch u Ansbachu

Policie vyštřuje výbuch u Ansbachu | Zdroj: Reuters

„Video z útočníkova mobilu jasně dokazuje, že atentát byl teroristickým útokem s islamistickým pozadím,“ uvedl v pondělí Hermann.

Podle něj natočil útočník na vlastní mobil poselství, v němž arabsky ohlašuje "akt pomsty" vůči Němcům, kteří podle něj zabíjejí muslimy. Tvrdí také, že jedná ve jménu Alláha.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bavorský Ansbach den po teroristickém útoku

V nahrávce se podle ministra zmínil i o vůdci IS abú Bakru Bagdádím. V ubytovně, kde útočník žil, se našel kanistr s naftou, kyselina solná, ředidlo, pájka, dráty, baterie a křesadlo, což podle policie mohlo posloužit jako materiál pro sestrojení další výbušniny. Policie ubytovnu evakuovala.

Léčil se na psychiatrii

Herrmann rovněž uvedl, že explozivní zařízení, které odmítnutý žadatel o azyl ze Sýrie přinesl na hudební festival v Ansbachu, bylo natolik silné, že ho útočník jasně musel sestavit s cílem, aby zabil více lidí, ne pouze sám sebe. Při výbuchu v neděli večer byl ovšem nakonec jediným mrtvým atentátník, zranění trpělo 12 osob.

Mladému Syřanovi, který útočil v Ansbachu, hrozila deportace do Bulharska

Číst článek

Syřanovi hrozila deportace do Bulharska, kde původně dostal azyl. Nařízení bylo pozastaveno kvůli lékařským posudkům, které ukazovaly na psychickou nestabilitu Syřana. Muž se dvakrát pokusil o sebevraždu a byl kvůli tomu hospitalizován na psychiatrické klinice.

Německý ministr vnitra Thomas de Maziére na pondělní tiskové konferenci původně tvrdil, že útok v bavorském Ansbachu zatím není možné spojit s teroristickou skupinou Islámský stát (IS).

Podle něj nešlo vyloučit to, že se jednalo o čin psychicky labilní osoby, protože muž se v minulosti pokusil o sebevraždu.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme