Musel si kleknout, jeho smrt si natočili, popsala vraždu kněze jeptiška

Jednoho z mužů, kteří v úterý dopoledne zaútočili na kostel v severní Francii, sledovala delší dobu policie. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování to uvedla agentura AFP. 19letý Adel Kermiche se podle ní loni snažil přes Turecko odcestovat do Sýrie a bylo podezření, že měl napojení na teroristy. V souvislosti s útokem policie také v úterý zatkla jednoho člověka. Podle svědectví jedné z jeptišek si vrazi smrt kněze natočili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté uzavřeli oblast u kostela v obci Saint-Etienne-du-Rouvray, kde útočníci podřezali kněze

Policisté uzavřeli oblast u kostela v obci Saint-Etienne-du-Rouvray, kde útočníci podřezali kněze | Zdroj: ČTK

Francouzská policie podle AFP sledovala Adela Kermicha od chvíle, kdy se vrátil z Turecka. Muž byl podezřelý ze zločinného spolčení a z udržování vztahů s teroristickou organizací. Vyšetřován byl ale na svobodě a úřady mu pouze nařídily nosit elektronický náramek kvůli sledování jeho pohybu.

Vyšetřovatelé nyní také pátrají po tom, zda dvojice útočníků neměla společníky. Francouzská policie podle agentury AP odpoledne zadržela v souvislosti s útokem jednoho člověka, podrobnosti o zatčení ale neupřesnila.

Podle jedné z jeptišek, která byla držená jako rukojmí, si kněz před smrtí musel kleknout a jeho vraždu si dvojice natáčela.

Útok v kostele na severu Francie spáchali teroristé, oznámil Hollande. K činu se přihlásil Islámský stát

Číst článek

Dva muži ozbrojení noži vnikli do kostela v Saint-Étienne du Rouvray jižně od města Rouen během ranní mše. Zajali kněze, dvě jeptišky a dva věřící. Pachatelé kněze podřezali a zranili další tři lidi. Z toho jeden člověk je v kritickém stavu v nemocnici. Další jeptišce se podařilo uprchnout a přivolat policii.

Díky tomu přijely na místo zvláštní policejní jednotky. Útočníci se před jedenáctou dopoledne pokusili prchnout z kostela zadním vchodem, podle svědků byla slyšet střelba. Policisté následně potvrdili, že oba muže zastřelili. Podle francouzského prezidenta Françoise Hollanda jen rychlý zásah policie zabránil tomu, aby byla bilance útoku ještě horší. K útoku se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Ozbrojení muži drželi 5 rukojmích v kostele na severu Francie, kněze podřezali

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme