Útok v Ankaře nepřežilo 37 lidí. Údajně se na něm podílela žena z PKK

Na včerejším útoku v Ankaře se údajně podílela žena, která byla členkou zakázané Strany kurdských pracujících (PKK). Nálož odpálená v autě zabila podle nové bilance 37 lidí. Dalších 70 zraněných je podle ministra zdravotnictví stále v nemocnicích a stav 15 z nich je kritický. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrem Ankary otřásl 13. března výbuch

Centrem Ankary otřásl 13. března výbuch | Zdroj: Reuters

Podle nejmenovaného vládního činitele citovaného agenturou Reuters byla jednou z pachatelek mladá žena, která se k PKK připojila před třemi lety.

Turecké úřady dnes nařídily zákaz vycházení ve městě Sirnak na jihovýchodě země, blízko hranic se Sýrií a Irákem.

Vyšetřování atentátu chtějí úřady uzavřít ještě dnes. Vyšetřovatelé už mají podle ministra vnitra stopy, které by je mohly dovést k pozadí útoků. Na případ zatím platí informační embargo.

„Místo jsme prověřovali a našli jsme tam důležité stopy a důkazy. Informaci o tom, která organizace útok spáchala, ale zveřejníme až poté, co zkoumání ukončíme. Věřím, že vyšetřování dokážeme uzavřít během pondělka a poté oznámíme výsledky,“ řekl ministr vnitra.

Turecký premiér Ahmed Davutoglu v předešlých hodinách mimořádně svolal bezpečnostní radu státu, zatím ale žádné závěry nezveřejnil. Prezidenz Recep Erdogan zase řekl, že podobné incidenty povedou k posílení bezepečnosti.

Dodal také, že důvodem, proč teroristické skupiny útočí na civilisty, je fakt, že prohrávají boj s bezpečnostními složkami. Za násilosti zároveň podle něj může nestabilita v blízkovýchodním regionu.

Podle českého velvyslance v Ankaře Pavla Kavky platila v době útoku ve městě zvýšená bezpečnostní opatření.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vnitropolitickou situaci v Turecku přiblížil komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

„Tento výbuch přichází necelý měsíc po posledním výbuchu, který byl v Ankaře a který byl relativně nedaleko od toho místa. A již od té doby bylo vidět, že v ulicích je zvýšená bezpečnostní přítomnost, že v ulicích hlídkoval větší počet policistů. Myslím, že tato opatření budou možná o něco posílena, nicméně už tak byla na docela vysoké úrovni,“ řekl velvyslanec.

Podporu a soustrast Turecku vyjádřila už řada státníků, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina a šéfa francouzského státu Françoise Hollanda. Útok odsoudilo i ministerstvo zahraničí Spojených států, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg a šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Před necelým měsícem zahynulo při výbuchu u kasáren v Ankaře 29 lidí. K odpovědnosti se tehdy přihlásili radikální Svobodní kurdští sokoli.

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák nevylučuje, že podobných atentátů bude v Turecku přibývat.

„Vůbec bych se nedivil, pokud by je páchal opravdu někdo z kurdské strany, to nemusí být vůbec jenom Kurdská strana pracujících, protože – připomenu – že mírová jednání, která vedla turecká vláda s Kurdy, se v minulém roce zadrhla a Turci se rozhodli vyřešit vše silou a začali opět válčit.

Mimochodem válka v minulých desetiletých stála životy téměř 50 tisíc lidí. A je samozřejmé, že mezi Kurdy bude hodně těch, kteří si budou přát zasáhnout Turky na citlivém místě,“ poznamenal komentátor.

Vyšetřování na místě nedělního útoku v Ankaře | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

ČTK, ČRo, Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme