Útoky v Paříži mohly být ničivější. Plán zabíjet v obchodním centru nevyšel, vyplývá z dokumentů

Pařížské útoky v listopadu 2015 měly být ještě horší. Vyplývá to z dokumentů, které má k dispozici CNN. V doposud neveřejných listinách je také naznačeno, jak teroristické buňky Islámského státu fungují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr války Islámského státu Umar Šišání

Ministr války Islámského státu Umar Šišání | Foto: zdroj: YouTube.com, video Islámského státu

Podle dokumentů, které CNN získala od vyšetřovatelů a které mají tisíce stran, vyslal tzv. Islámský stát v roce 2015 do Francie a Nizozemska útočníky, kteří však své úkoly nesplnili.

Podle detailních informací, na které se CNN odkazuje, plánovali džihádisté útoky na nákupní centra. Mnohem více teroristů se také mělo podle vyšetřovatelů zapojit do série atentátů, které vloni 13. listopadu ochromily Paříž.

V policejních dokumentech se také podle CNN objevuje plán útoku na pařížský supermarket, do kterého měli být zapletení Adel Haddadi a Muhammad Usman. Alžířan a Pákistánec společně cestovali do Paříže, cestou ale byli dvakrát zatčeni a útok nestihli. Právě oni sloužily tajným službám při sestavování scénáře popisujícího postup teroristů při cestě do Evropy.

Nově objevení teroristé

Oba byli součástí týmu čtyř teroristů, kteří opustili na začátku října 2015 syrské město Rakka, přešli turecko-syrskou hranici a na tureckém pobřeží se vmísili mezi uprchlíky. Nikdo z nich neznal svůj úkol a ani místo. Věděli jen, že jedou do Francie udělat „něco pro dobro Boží“.

Poté nastoupili společně se stovkami uprchlíků na loď do Řecka, ale cestou je zadrželo řecké loďstvo. Řecké úřady zjistily, že Haddadi a Usman mají falešné syrské pasy a na měsíc je zadržely. Zbývající dva, Ahmad al-Mohammad a Mohamad al-Mahmod, dorazili až do Francie a oba se pak odpálili na národním stadionu v Paříži.

Řecké úřady odmítají vysvětlit, jak je možné, že oba muže na konci října propustily. Poté kontaktovali osobu známou jako Abu Ahmad, která pravděpodobně řídí teroristické útoky Islámského státu na Západě. Právě on jim poskytl finanční pomoc - píše se o dvou tisících eur - které dostala dvojce na cestu napříč Evropou. Identifikovat pravé jméno Abu Ahmada zatím tajné služby nedokázaly.

Haddadi a Usman dorazili do rakouského Salzburku 14. listopadu, tedy den po útocích. V centru pro uprchlíky pak několik týdnů čekali na pokyny. Ty už ale nepřišly. Oba byli zatčeni přímo v centru 10. prosince 2015 a čekají v rakouském vězení na vydání do Francie.

Teroristé komunikují pomocí mobilních aplikací

Při jejich zatčení objevili vyšetřovatelé jejich mobilní telefony, které jsou plné kontaktů na další osoby včetně Abu Ahmada. Ale také usvědčují Usmana z nevhodného chování pro sebevražedného atentátníka. Na mobilu totiž sledoval internetové stránky s pornografickou tematikou.

Dokumenty také odhalují způsob, jak teroristé komunikují a jak funguje jejich síť. Komunikace probíhá pomocí mobilních telefonů a aplikací jako Viber nebo WhatsApp.

Teroristická síť je nejdůležitější pro úspěch celé operace. Místní kontakty totiž pomáhají radami, jak překonat hranice, kde říct své pravé jméno a použít pravý pas a kde je lepší falešný pas. Předávají instrukce, jak překonat hranice. Současně předávají teroristům peníze a další informace, protože řadoví atentátníci znají jen nejnutnější minimum a peníze mají vždy jen na jeden úsek cesty. Obvykle ani neví, kam dál pokračovat a co je cílem jejich cesty.

Petr Jadrný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme