Uvízlí v lanovce pod Mont Blancem na evakuaci čekali celou noc, záchranáři jim dodávali odvahu

33 lidí muselo strávit noc v kabinkách lanovky vysoko ve francouzských Alpách. Uvízli ve výšce přes 3 tisíce metrů na lanovce pod nejvyšší horou Evropy Mont Blanc. Ve chvíli, kdy se lanovka ve čtvrtek odpoledne zastavila, bylo v kabinkách celkem 110 lidí. Většinu z nich se podařilo evakuovat během večerních hodin. Kvůli špatnému počasí ale záchranné akce pokračovaly až v pátek ráno. Všichni cestující jsou už v bezpečí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mont Blanck

Mont Blanck | Foto: Radek Jaroš

Uvízlí lidé, které se nepodařilo zachránit během večera, museli noc přečkat v kabinkách pro čtyři lidi. Byl mezi nimi i desetiletý chlapec. Posádka každé kabiny dostala posilu - jednoho záchranáře, který jí přinesl jídlo a pití a hlavně teplé oblečení. Kromě toho měl za úkol je uklidnit a v těžké situaci poskytnout i psychickou podporu.

„Záchranný vrtulník museli odvolat kvůli mlze. Pak nás před půlnocí z lanovky spustili dolů - byl to docela zážitek! A pak jsme museli přejít přes ledovec do chatky," popsala záchrannou akci americká turistka. V lanovce strávila 10 hodin namísto plánovaných 35 minut, které vyhlídková jízda obyčejně trvá.

„Nebáli jsme se, spíš jsme unavení," přiznala další turistka, podle které bylo nejhorší čekání.

Kabely lanovky se překřížily ve čtvrtek odpoledne nejspíš kvůli větru, jak řekli deníku Le Figaro zaměstnanci lanovky. Záchranáři se turisty snažili dostat do bezpečí i s pomocí vrtulníků. Stroje z Francie, Itálie a Švýcarska odvážely turisty z kabinek vždy po dvou. Evakuaci ale večer zkomplikovala mlha a zbylí cestující museli přečkat noc v kabinách lanovky.

Podle francouzského ministra vnitra Bernarda Cazeneuva nebyli v ohrožení života.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme