Více než dva miliony Britů podepsaly petici za vypsání druhého referenda o brexitu

V Británii část lidí stále nemůže uvěřit výsledku unijního referenda, včetně členů vítězného tábora, který poslal zemi ven z Evropské unie. Prohlubují se taky vážné ekonomické důsledky takzvaného brexitu. Už přes dva miliony lidí podepsaly petici za opakování referenda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastánci brexitu slaví v ulicích Londýna výsledek hlasování o odchodu Británie z Evropské

Zastánci brexitu slaví v ulicích Londýna výsledek hlasování o odchodu Británie z Evropské | Zdroj: Reuters

Jakoukoli peticí, která nasbírá 100 tisíc podpisů, se musí v Británii zabývat parlament. Petiční akce za opakování referenda o brexitu, která se spustila včera dopoledne, má mezi lidmi zcela mimořádný ohlas. Ráno měla 765 000 podpisů, po poledni už přes milion a čtvrt a toto číslo každou minutou roste.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přes milion Britů se během posledních hodin podepsalo pod petici požadující vypsání druhého unijního referenda. O aktuální atmosféře V Británii mluvil tamní zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Iniciátoři chtějí aktivovat pravidlo, že když ve všelidovém hlasování má vítězná strana méně než 60 procent odevzdaných hlasů a účast v plebiscitu je pod 75 procent, může vláda požádat o opakování referenda.

Parlament by sice musel přijmout nový zákon, ovšem většina členů Dolní sněmovny byla pro setrvání v Evropské unii.

„Opakování referenda je sice teoreticky možné, ale prakticky vyloučené. Politické špičky se na opakování referenda nedomluví, to by se rovnalo politické sebevraždě. Ostatně i premiér Cameron varoval před nekonečným hlasováním,“ říká odborník na britské právo z Univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň.

Britové mají navíc tradičně velkou úctu a respekt k výsledkům voleb a referend, což by mohlo hrát proti opakování.

Podle Přibáně proti opakování hlasování hraje i to, že Británie má silnou tradici parlamentarismu. „Referendum je výjimečný prostředek a právě proto je jeho opakování nepravděpodobné,“ tvrdí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Opakování referenda je velmi nepravděpodobné, tvrdí expert na britské právo Jiří Přibáň.

Referendum prohloubilo příkop mezi Londýnem a zbytkem Anglie. Lidé v britské metropoli pořádají demonstrace proti hlavním postavám euroskeptické kampaně Vote Leave. Včera měl Boris Johnson za policejní asistence velké potíže opustit svůj dům v severním Londýně, stovky sousedů Johnsonovi spílaly velmi nepěkným způsobem.

Ratingová agentura Moody’s posunula úvěrový výhled Británie ze stabilního na stupeň negativní. Podle agentury Bloomberg přišlo kvůli výsledku referenda 400 nejbohatších lidí světa o 127 miliard dolarů.

Europoslanec za Konzervativní stranu Daniel Hannan, který bojoval za odchod z Unie, ve vysílání BBC přiznal, že Británie v rámci nového uspořádání možná bude muset zachovat volný pohyb pracovních sil se zbytkem EU.

Žádná nostalgie. Odchod Britů z EU by měl začít co nejdřív, myslí si zakládající šestka unie

Číst článek

Londýnské ambasády členských států Unie potvrzují enormní zájem o získání občanství ze strany Britů.

Média jsou plná příběhů o tom, že i lidé, kteří hlasovali pro brexit, včetně politiků, vůbec nepočítali s tím, že by tahle varianta mohla vyhrát, a prý tahle lehkovážnost vedla jejich ruku při vyplňování hlasovacího lístku.

Včera už svůj odchod oznámil premiér David Cameron. Výsledky hlasování ale budou mít dopad i na další politiky. Například na lídra Labour party Jeremyho Corbyna. Jeho strana podporovala jako celek setrvání v EU, ale Corbyn sám, coby celoživotní euroskeptik, byl v kampani velmi vlažný a pasivní. Odbojní poslanci v jeho straně žádají jeho odchod. Na druhou stranu existuje petice se 120 tisíci hlasy za jeho setrvání v čele labouristů.

Juncker se bojí, že po brexitu budou následovat další referenda

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme