Už se nenecháme ponižovat, hlásá před nedělními volbami v Řecku šéf Syrizy

Řecké politické strany finišují ve shánění voličů před nedělními předčasnými volbami. V centru Atén zaplnily davy lidí jedno z hlavních náměstí a přilehlé ulice při mítinku krajně levicové koalice Syriza. Předvolební průzkumy ji staví do role favorita voleb, který by mohl porazit tradiční konzervativní i socialistickou stranu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci řecké radikálně levicové koalice Syriza

Příznivci řecké radikálně levicové koalice Syriza | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„V neděli skoncujeme s klientelismem a byrokracií. Od pondělí se už nenecháme ponižovat a týrat. Nebudeme otroky," hlásal z tribuny na náměstí Omonia v centru Atén lídr levicové koalice Syriza Alexis Tsipras.

Na poslední mítink Syrizy před volbami přišlo několik tisíc lidí. Mezi nimi pan Stamatis, který je už dva roky nezaměstnaný. Podle něj bude Syrizu volit pracující lid, kterému se stále novými reformami snížily příjmy. Takoví lidé podle něj nemají co ztratit. Nemají peníze v bance, o které by mohli přijít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na posledním předvolebním mítinku levicové koalice Syriza v Aténách natáčel zpravodaj ČRo Pavel Novák

Také paní Katerina si myslí, že v její zemi se už musí konečně něco změnit. Lidé mají dát šanci mladému člověku, aby si vyzkoušel vyjednávat s věřiteli Řecka.

„To, co se v Řecku děje, to přece nejsou reformy. Řecko krvácí. Pracujeme mnoho hodin, nemáme sociální pojištění. S důchodem nepočítáme. Přece Evropa nechtěla, aby se u nás dělo něco takového. To je beznadějné,“ vysvětluje, proč chce dát svůj hlas Syrize.

Alexis Tsipras sliboval, že jeho koalice už nedopustí, aby v Řecku někdo hladověl, aby lidem vypínali elektřinu nebo aby mladí vystudovaní Řekové museli odcházet do ciziny za prací. Vyzýval své příznivce, aby mu v neděli dali tolik hlasů, aby Syriza mohla vládnout samostatně.

Důchodci v Řecku kvůli krizi šetří, kde se dá. Snad to volby změní, doufají

Číst článek

Díky komplikovanému řeckému volebnímu systému, kdy vítěz dostává bonus v podobě 50 mandátů v 300členném parlamentu navíc, se mu to může podařit, i když nezíská nadpoloviční většinu hlasů.

Syriza má podle průzkumů největší šance v nedělních předčasných volbách | Foto: Pavel Novák

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme