Uzavření pláže kvůli králi Salmánovi ve Francii kritizují tisíce lidí. Nechybí však ani nadhled

Sto třicet tisíc lidí podepsalo petici proti uzavření veřejné pláže v souvislosti s návštěvou saúdskoarabského krále Salmána bin Abd al-Azíze na francouzské Riviéře. Král sice za svůj pobyt dobře zaplatil, podle mnohých mu však jdou radní na ruku až příliš. Ne všichni však berou věc tak vyhroceně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejná pláž Golfe-Juan ve Vallauris na jihu Francie, která byla dočasně uzavřena kvůli návštěvě saúdskoarabského krále

Veřejná pláž Golfe-Juan ve Vallauris na jihu Francie, která byla dočasně uzavřena kvůli návštěvě saúdskoarabského krále | Zdroj: Reuters

Pokud si návštěvník v městečku Golfe Juan stoupne na molo, otevře se mu hezký pohled na Cannes – město známé svým festivalem.

„Vidíte ten velký palác na břehu moře? V okolí nic není, je to jediná stavba, tak to je on,“ ukazuje paní v místním turistickém úřadě.

Přehrát

00:00 / 00:00

O názory lidí na uzavření pláže v souvislosti s návštěvou saúdskoarabského krále se ve Vallauris zajímal zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Palác, kde kdysi pobýval třeba i britský premiér Winston Churchill, koupila saúdskoarabská královská rodina na konci sedmdesátých let minulého století.

„Pod ním je malá pláž, která je veřejná, a teď ji na tři týdny uzavřeli. Všichni protestují, ale myslím, že hlavně kvůli tomu, že si ji v očích místních král přivlastnil. Ve skutečnosti tam chodilo jen pár lidí,“ dodává paní, která se prý protesty místních spíše baví.

S jistým nadhledem se na spor dívá i barman Enzo, který pracuje v kavárně hned vedle maličkého přístavu. Zmínka o pláži ho pobavila.

„Jo, slyšel jsem o ní, všichni se mohou zbláznit, že ji zavřeli, a také všichni protestují, že je tu tolik policistů, kteří se o krále starají. Ale to je přece normální, vždyť je to hlava státu, můžeme být rádi, že je tady bezpečněji,“ říká k protestu místních lidí.

Podle kritiků má král, který si dokonce nechal postavit výtah, aby se na pláž dostal přímo ze svého pokoje, zvláštní privilegia.

„Já tu žiju už dvacet let, ale tu petici nechápu, všude kolem je spousta pláží, já například jsem nikdy na té pod palácem nebyl, prý je docela maličká,“ přiznává.

Práce pro místní obyvatele

Podle Enza, který se sem přistěhoval z Itálie, má řada místních lidí z příjezdu krále užitek.

„Jeden můj známý řídí limuzínu, v níž jezdí někdo z delegace. Díky této návštěvě má práci a spolu s ním i spousta dalších lidí. Co vím, tak chtějí mít denně spoustu květin a hodně květinářství v Cannes se z toho raduje, navíc je tu s ním tisíc lidí, kteří někde bydlí, někam chodí na večeři, takže já si myslím, že z té královské návštěvy tu máme naopak prospěch všichni,“ dodává Enzo.

Jedním, z těch, kdo má z přítomnosti krále užitek, je i Fernando. Prozrazuje, že pracuje ve společnosti, která vybavila interiér paláce. „Vybavili jsme palác veškerým nábytkem,“ říká a s pýchou ukazuje fotky ve svém chytrém telefonu.

„Podívejte se, kanape, lustry, to vše jsme tam navezli. Naši kolegové se postarali o zahradu. Ze silnice neuvidíte vůbec nic, ani z moře, všechno je schované. Král žije v naprostém luxusu, vybavení pochází z řady zemí, částečně z Francie, ale hlavně z Itálie a také z Portugalska,“ líčí Fernando.

Bez ohledu na protesty proti uzavření pláže jsou místní královou přítomností spíše fascinováni.

Stejně jako Enzo. Ten je nadšený z toho, že král kempuje na téměř stejném místě, kde se před dvěma sty lety vylodil Napoleon.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme