V Británii před týdnem utloukli mladého Poláka. Jeho krajané se sešli k tichému protestu

Polská komunita v anglickém městečku Harlow na sobotní odpoledne svolala tichý protest proti vraždě svého krajana. Mladého Poláka minulou sobotu ztloukla do bezvědomí skupinka britských teenagerů. Pětice pravděpodobných pachatelů ve věku od 15 do 16 let je ve vyšetřovací vazbě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow

Tichý protest proti vraždě Poláka Arkadiusze Jozwika v britském Harlow | Foto: Jiří Hošek

V Harlow se na tichý protest sešlo okolo jednoho tisíce lidí, v drtivé většině případů příslušníci polské komunity.

Oblečeni byli v dresech polské fotbalové či volejbalové reprezentace a někteří v rukou drželi polské vlajky. Na protest dorazila také kolona 70 až 80 polských motorkářů, kteří přijeli z Londýna.

Na místo, kde přesně před týdnem skupina teenagerů brutálně ztloukla 40letého Poláka Arkadiusze Jozwika, nosí lidé svíčky, květiny a plyšáky.

Během protestu promluvili lidé, kteří zavražděného znali, ale také polský velvyslanec ve Spojeném království nebo tamní poslanec za konzervativní stranu. Dav také zazpíval polskou hymnu.

Tichý protest proti vraždě Arkadiusze Jozwika v Harlow | Foto: Jiří Hošek

Následovaly modlitby polského a britského kněze a procházka městem Harlow, které leží v hrabství Essex několik desítek kilometrů severovýchodně od Londýna.

Policie stále pracuje s několika vyšetřovacími verzemi, ta hlavní ale zůstává, že šlo opravdu o zločin z nenávisti.

Dva Poláci byli napadeni v okamžiku, kdy začali mluvit polsky, a jejich národnost a etnická příslušnost byla hlavním důvodem útoku, který, jak to vypadá, nebyl vyprovokovaný.

Skupina teenagerů měla dvojici obstoupit v centru Harlow v sobotu 27. srpna večer u podniku rychlého občerstvení. Teenageři zasypali oba cizince nadávkami a pak je brutálně zbili do bezvědomí.

Čtyřicetiletý Polák Arkadiusz Jozwik podlehl v nemocnici vážným poraněním hlavy. Jeho kamarád vyvázl s několika zlomeninami.

Britská policie informovala o tom, že od 23. června eviduje nárůst v řádech desítek procent, co se týče různých incidentů, hlavně slovního charakteru.

Registrují posprejované zdi nebo budovy různými vzkazy xenofobního nebo rasistického charakteru.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme