V Bruselu chybějí rozmrazovací směsi pro letadla

Stovky cestujících znovu uvízly na bruselském letišti Zaventem. Příčinou tentokrát nebyl sníh, ale chybějící rozmrazovací směsi pro letadla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na bruselském letišti Zaventem čekají lidé na svůj let už čtvrtý den. Letiště nemá rozmrazovací směsi pro letadla..jpg

Na bruselském letišti Zaventem čekají lidé na svůj let už čtvrtý den. Letiště nemá rozmrazovací směsi pro letadla..jpg | Zdroj: ČTK

Ani dnes nepoletí. Tuto větu slýchají v těchto dnech cestující na mnoha evropských letištích. Přívaly sněhu nedovolují připravit podmínky na letištních plochách tak, aby letadla mohla startovat. Paradoxní situace ale nastala na bruselském letišti Zaventem. Se sněhem si sice poradilo, ale letadla se od země stejně neodlepila. Došly totiž zásoby rozmrazovací směsi, kterou se letadla ošetřují před startem. Tisíce lidí tak opět zůstaly uvězněny na letišti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sníh 2010 - letiště hlp - delší verze.mp3

Vzkaz pro cestující, že jejich let byl zrušen, v sobě nesl značnou dávku ironie. Už se nelétá proto, že by se nedalo vzlétnout kvůli sněhu, ale proto, že v něm kdesi ve Francii uvízly cisterny s kapalinou pro odmrazování letadel.

Paní Cecilia se třemi dětmi se do Bruselu vydala z Amsterdamu, protože se odtud chtěla dostat do Madridu a pak dál domů do Dominikánské republiky.

„Jsme tu už tři dny, lety jsou neustále zpožděné nebo zrušené,“ říká Junior, nejstarší z dětí Cecilie.

Rodina odjela z Amsterdamu, odkud měla původně odletět, nemůže do hotelu a přespává na letišti. Červený kříž sem navezl 1500 polních lůžek.Všichni dostali bleděmodré deky, na kterých sedí na křeslech v odbavovací hale.

„Jsme trochu unavení, protože se tu nedá moc dobře spát. Musíme pořád čekat, jestli nás nezavolají k letadlu,“ dodává Junior a pokračuje se sestrou a mladším bratrem ve hře na hrochy lapající po kuličkách uvnitř plastové arény.

Letiště sice varovalo cestující, aby si ověřili, jestli jejich let poletí, ale často nebylo jak se do leteckých společností dovolat a webové stránky se často zablokovaly.

Čekající cestující na letišti Zaventem. | Foto: Pavel Novák

To je také důvod, proč se na letiště vydala Tune z Norska. „Zatím je to v pořádku. Když se dostanu domů na svátky, tak to bude v pohodě,“ říká Tune, která v dlouhé frontě neztrácí humor.

Karin se chystá do Götteborgu. Na letiště přijela už předešlý den odpoledne. Měla letět v 18 hodin, ale let byl zrušen. Noc strávila v hotelu. Další možnost byla ráno v 9 hodin, ale také se neletělo.

„S tím se nedá nic dělat. To je život. Musíme ho brát z té lepší stránky. Dnes je hůř, zítra bude líp. Třeba poletím zítra, možná. Doufám.“

Rozmrazovací směs pro letadla stále nedorazila. Provoz se na letišti Zaventem obnoví nejdříve ve středu ráno.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme