V Calais vyroste betonová zeď na ochranu před běženci, zaplatí ji Britové

Ve francouzském Calais se už brzy začne stavět mohutná betonová zeď, která má ochránit příjezd do tamního přístavu před běženci. Kilometr dlouhou a čtyři metry vysokou bariéru zaplatí britská vláda. Někteří odborníci smysl zdi ale zpochybňují, proti je třeba sdružení britských autodopravců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oplocený koridor před nájezdem do přístavu v Calais

Oplocený koridor před nájezdem do přístavu v Calais | Foto: Jiří Hošek

Státní tajemník pro migraci na britském ministerstvu vnitra Robert Goodwill před parlamentním výborem oznámil, že zeď bude doplňkem k již stojícímu vysokému kovovému plotu s ostnatým drátem. Má tedy stát po obou stranách dálnice vedoucí do přístavu v Calais, které se říká Rocade. Právě v těchto místech se u dálnice nacházejí zbytky nechvalně proslulého běženeckého tábora zvaného „Džungle“.

Jde o součást balíčku bezpečnostních vylepšení v hodnotě 17 milionů liber, který letos oznámil dnes už bývalý premiér David Cameron. I když údaj oficiálně nezazněl, má se za to, že výstavba zdi přijde na necelé 2 miliony liber.

Podle britské vlády jde o další příspěvek ke zvýšení bezpečnosti hlavně pro řidiče kamionů a jejich náklad. Má zabránit tomu, aby běženci nadále otevírali dveře návěsů, případně rozřezávali jejich plachty. V kamionech schovaní běženci se pak snaží proniknout sítem francouzských a britských kontrol a dostat se do Spojeného království.

Sdružení britských autodopravců v jízlivém komentáři stavbu označilo za špatně použité peníze daňových poplatníků. Podle řidičů kamionů by bylo smysluplnější investovat do zvýšení bezpečnosti podél příjezdových komunikací ještě před Calais, což je vzkaz hlavně francouzské policii.

Velká calaiská zeď

Projekt už stačil vzbudit nevoli i místních obyvatel, kteří betonovému monstru začali přezdívat „Velká calaiská zeď“. Je pravděpodobné, že pokud francouzská policie dokonale neuzavře vjezd do prostoru mezi zdmi, běženci k dálnici proniknou tudy.

V pondělí obyvatelé Calais zablokovali hlavní tah na Velkou Británii. Chtěli tak vyjádřit nesouhlas s francouzskou vládou, která podle nich dostatečně neřeší situaci v uprchlickém táboře přezdívaném Džungle, kde nyní žije asi 10 tisíc běženců.

Běženci se snaží dostat do kamionů a projet v nich Eurotunelem do Británie. Často vozy poničí a dochází také ke střetům běženců s řidiči.

Běženci z tábora Jules Ferry v Calais věří v další cestu kamiony | Foto: Jan Šmíd

Mnozí běženci se u Calais snaží vniknout do kamionů, které míří do Velké Británie

Jiří Hošek, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme