V Donbasu se opět zostřily boje, za víkend tam zahynulo osm lidí

Na východě Ukrajiny dnes padli další dva vojáci. Od pátku tak při bojích na obou stranách zemřelo nejméně 8 lidí – ukrajinských vojáků, povstalců i civilistů. Nejvypjatější je situace v Doněcku, kde se podle svědků znovu střílí těžkými zbraněmi. Ty přitom měly být z fronty na základě mírových dohod z Minsku dávno staženy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obytné čtvrti Doněcku se znovu staly terčem ostřelování

Obytné čtvrti Doněcku se znovu staly terčem ostřelování | Zdroj: Reuters

Mezinárodní pozorovatelé tvrdí, že střelba kolem Doněcku a v blízkosti Mariupolu je tak intenzivní, že jim brání kontrolovat situaci.

Zesílení bojů potvrzují také zprávy ze štábu takzvané protiteroristické operace, tedy ukrajinských sil. Ukrajinské velení za 24 hodin napočítalo asi 100 útoků vedených především z těžkých zbraní. Podle štábu se intenzita ostřelování blíží intenzitě před uzavřením minských dohod.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Donbasu se opět zostřily boje mezi ukrajinskou armádou a povstalci. Mluvil o tom zpravodaj ČRo v Moskvě Martin Dorazín

V žádném případě tak prý nejde hovořit o příměří. Štáb upřesnil, že povstalci vedli palbu z děl ráže 122 a 152 milimetrů, což jsou zbraně, které by podle minských dohod už měly být odsunuty a být pod kontrolou OBSE.

Zprávy z povstaleckého štábu mluví o tom, že z ukrajinských pozic bylo odpáleno více než 50 střel zejména těžkého kalibru. Tedy opět jde o zbraně, které by na frontě už neměly být.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody zostřujících se bojů na východě Ukrajiny přiblížil komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák

Terčem ostřelování jsou pozice v okolí Doněcku, ale také na dalších místech u Mariupolu. V Doněcku se po několika týdnech relativního klidu terčem staly obydlené čtvrti. Několik lidí tam bylo zraněno. Střely ale většinou dopadly do prázdných bytů, které jejich obyvatelé opustili.

Na místě pracují pozorovatelé OBSE, kteří mimo jiné zkoumají informaci z povstaleckého ministerstva obrany, že ukrajinské síly použily zakázanou dělostřeleckou munici, která se prý nachází pouze ve výzbroji armád zemí NATO. Mise pozorovatelů OBSE ale nic takového nepotvrdila.

'Třetí síla' v oblasti konfliktu?

Podle komentátora Českého rozhlasu Libora Dvořáka je hlavním problémem celé situace po druhé minské dohodě to, že není možný stoprocentní a přísný dohled nad dodržováním příměří.

„Dokonce jsem si dnes přečetl, že pozorovatelé OBSE, kteří jsou v oblasti konfliktu přítomni, řekli v jedné své zprávě, že v oblasti funguje nějaká – oni tomu říkají třetí síla, která je nespecifikovaná, která jim brání dostat se do všech míst, která by potřebovali vidět,“ říká Dvořák a dodává:

„To jest, pokud se OBSE nedostane k tomu, aby mohla vše kontrolovat stoprocentně, nebo alespoň téměř stoprocentně, nebo pokud tam nebudou nasazeny přímo nějaké mírotvorné sbory, o tom se v posledních dnech také znovu mluvilo, tak se ta situace bude bohužel asi spíš zhoršovat.“

Pozorovatel OBSE pořizuje snímky obytného domu v Doněcku, který byl podle místních nedávno poškozen palbou | Foto: Reuters

Martin Dorazín, Ondřej Himmer, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme