V Doněcku a Mariupolu jsou slyšet výbuchy, jedna žena přišla o život

Klid zbraní na Ukrajině stále trvá. Příměří ale narušují dílčí incidenty, ze kterých se vzájemně obviňují obě strany. Ve strategickém přístavním městě Mariupolu dnes zahynul první civilista od uzavření příměří. Na vývoji na Ukrajině přitom může závist další zpřísnění sankcí vůči Rusku, na kterém se dohodli zástupci zemí Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinští vojáci poblíž města Mariupol

Ukrajinští vojáci poblíž města Mariupol | Zdroj: Reuters

Poblíž města Mariupol byly slyšet silné exploze. Lidé na ulicích se dohadují, o jaké zbraně šlo. „Byly to houfnice,“ říká muž. „Nevím, jestli to byly zrovna houfnice, ale byl to pěkný rachot,“ přidává další.

V Doněcku lidé díky příměří vyšli ven po několika týdnech a měsících, kdy se skrývali v krytech a ve sklepích svých domů. Začal panovat normální život.

Podle zvláštního zpravodaje Českého rozhlasu v Doněcku se ale občas ještě ozývají výbuchy, i když z větší dálky. Ještě před několika dny přitom byly pod palbou nejen okrajové části Doněcku, ale i samotné centrum města.

V Mariupolu byla slyšet střelba. Ukrajinská armáda a separatisté se z ní navzájem obviňují

Číst článek

Dojednaný klid zbraní je součástí cestovní mapy podporované Ruskem a Ukrajinou. Protokol o příměří na Ukrajině počítá s decentralizací země a udělením prozatímního statusu v části Doněcké a Luhanské oblasti. Dokument zveřejnila OBSE.

Příměří platí od pátečního večera. Ještě včera se prezidenti Ruska a Ukrajiny Vladimir Putin a Petro Porošenko v telefonickém rozhovoru shodli, že příměří na východě Ukrajiny se v podstatě daří dodržovat.

Podle odhadů OSN si dosavadní boje mezi proruskými separatisty a ukrajinskou armádou za celou dobu trvání konfliktu vyžádaly už nejméně 2600 životů civilistů a stovky tisíc lidí v důsledku něj přišly o střechu nad hlavou.


Mariupol

Martin Dorazín, Jitka Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme