V Itálii vydělávají na uprchlících politici i mafie. Stát platí za ubytování migrantů 35 eur denně

Itálie platí za ubytování uprchlíků 35 eur denně, tedy asi 950 korun. V případě ubytování mladistvých je částka ještě o 5 eur vyšší. Na takovém obchodu s migranty tak vydělávají politici i mafie, kterým vyhovuje také zdlouhavé vyřizování žádostí o azyl. To v Itálii trvá i s odvoláním několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politik a podnikatel Sergio Michel Piffari nyní ubytovává 50 uprchlíků

Politik a podnikatel Sergio Michel Piffari nyní ubytovává 50 uprchlíků | Foto: Robert Mikoláš

Alpská vesnice Lizzola přes léto působí více než ospalým dojmem. To se ale v poslední době změnilo, alespoň pokud jde o pozornost médií a politiků. Rozruch vyvolaly aktivity politika a podnikatele v jedné osobě Sergia Michela Piffariho ze středolevicové strany Italia dei Valori (Itálie hodnot).

Piffari získal unijní dotaci téměř sto tisíc eur na výstavbu penzionu, zařízení ale pro veřejnost neotevřel. Přesto se u něho dveře netrhnou. Nyní totiž ubytovává uprchlíky a za každého dostává 35 eur denně.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Itálii vydělávají na uprchlících politici i mafie. Kauze se věnuje Robert Mikoláš.

Ze státní pokladny až 1700 eur denně

Střechu nad hlavou tu získal i 26letý mladík z Nigérie, který si nechává říkat Destiny. „V Lizzole jsem už měsíc, sám jsem si ale toto místo nevybral. Úřady rozhodují, kam nás odvezou. Jinak mi tady ale nic nechybí a v Itálii bych se chtěl usadit.“ Destiny je jedním z padesáti běženců, kteří bydlí v penzionu politika Piffariho.

Ten za ně denně získává ze státní pokladny přes 1700 eur, což je v přepočtu zhruba 46 tisíc korun. Dříve dokonce ubytovával téměř stovku migrantů, a dostával tak jednou tolik.

Obavy z odlivu turistů

Místním se jeho podnikání příliš nezamlouvá. Třeba 66letý pan Franco, vlastník malého hotýlku, odsuzuje nejen zneužívání dotací, ale také vydělávání na uprchlících. Navíc se bojí, že do obce přestanou jezdit turisté. Většina z 240 stálých obyvatel je totiž v zimních měsících závislá právě na turistickém ruchu.

Miliardový byznys s ubytováváním běženců ale v Itálii dál kvete a těží z něj i mafie, která tak má zájem na dalším přílivu lidí z Afriky či Blízkého východu. Veřejnost je ale stále více proti. To je také důvodem, proč je popularita vlády premiéra Renziho historicky nejnižší a podporuje ji už jen pětina Italů.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme