Havárii lodě s uprchlíky způsobilo přetížení a špatné kormidlování kapitána, tvrdí italské úřady

Italské prokuratuře se podařilo objasnit pravděpodobné příčiny lodního neštěstí, které o víkendu nepřežilo nejméně osm stovek uprchlíků na cestě z Libye do Itálie. Plavidlo se prý dostalo do problémů kvůli přetížení a špatnému kormidlování. Převržení lodi pak způsobila panika mezi migranty ze Sýrie a několika afrických zemí. Tuniský kapitán a jeho syrský první důstojník byli v Itálii zatčeni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojené jednotky odklízejí těla mrtvých uprchlíků z lodi, která dorazila na Maltu

Ozbrojené jednotky odklízejí těla mrtvých uprchlíků z lodi, která dorazila na Maltu | Zdroj: Reuters

Italské úřady obvinily oba muže z potopení lodi a podpory nelegálního přistěhovalectví. Kapitán navíc čelí obvinění z mnohonásobného zabití z nedbalosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci kolem případu potopení lodi s uprchlíky mluvili spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar a komentátor Milan Slezák

„Prokurátor Salvi nechal zatknout dva lidi, kteří jsou do toho zapojení, což dokazuje, že italská justice na případu pracuje,“ řekl serveru Republica italský ministr pro infrastrukturu Graziano Delrio.

Kapitána havarované lodi i prvního důstojníka zatkla italská policie krátce poté, co připluli na Sicílii spolu s necelou třicítkou uprchlíků, kterým se podařilo nedělní neštěstí přežít.

Záchranáři se mezitím dostali do oblasti, kde se plavidlo převrátilo, a mezi spoustou mrtvých těl našli i nejméně dva živé.

Většina z několika stovek pasažérů ale byla podle italské prokuratury zamčená v podpalubí nebo kajutách lodi a neštěstí nejspíš nemohli přežít.

Uprchlíci zaplavují francouzské Calais. Chtějí se dostat na kamionech do Velké Británie

Číst článek

Za riskantní plavbu v nelidských podmínkách, která často končí smrtí ve vlnách Středozemního moře, běženci platí pašerákům nemalé peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pašeráci naslibují cokoli a nesplní nic, říká fotograf Stanislav Krupař, který se vypravil v utajení na cestu z Egypta spolu s uprchlíky

„Ta cesta stojí 3200 dolarů (v přepočtu asi 82 tisíc korun), přičemž desetinu částky dostává agent přímo na místě. Zbytek dostanou kapitáni a lidé, kteří ty lidi převáží. Existuje poměrně sofistikovaná síť lidí, kteří cestu organizují,“ říká fotograf Stanislav Krupař, který se loni plavil v utajení na pašerácké lodi spolu s uprchlíky z Egypta.

Do Evropy se nedostal. On i jeho kolega skončili v rukou egyptského námořnictva a putovali do vězení.

Uprchlíci podle Krupaře nejsou žádní bezdomovci, jak by se mohlo zdát z fotek. „Nejsou to bandy šupáků, které nás přijely vyjídat. Jsou to lidé, kteří přišli o všechno. Nezbylo jim nic jiného, než se vydat na cestu,“ dodává fotograf, který za sérii snímků Přes moře do Evropy získal loni cenu Czech Press Photo.

Jen v dubnu utonulo na 1300 běženců

Představitelé OSN upozorňují, že je tento měsíc už teď rekordní v počtu utonulých uprchlíků, mířících za lepším životem do Evropy přes Středozemní moře. Od začátku dubna jich zahynulo kolem třinácti set. Letos pak nebezpečnou cestu nepřežil jeden z osmnácti přistěhovalců.

Proud migrantů ale ani po nebývalém neštěstí neustává. Italské lodě zachránily od začátku týdne stovky uprchlíků z několika plavidel v problémech, řecké a turecké pak další desítky.

Kvůli eskalující uprchlické krizi zasednou ve čtvrtek lídři Evropské unie. Plánují v reakci na uprchlickou krizi navýšit dotace záchranných a průzkumných operací ve Středomoří. Přímo v libyjských přístavech by pak Evropané mohli začít ničit prázdné lodě, které na nebezpečné mise posílají gangy pašeráků lidí.

Grafický přehled tragických nehod lodí s uprchlíky z Libye do Evropy v posledních dnech | Foto: ČTK

Jan Prokeš, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme