V Itálii zuří ručníkové války o nejlepší místa na pláži. Hrozí ale pokuty

Když si na pláži v Itálii zapomenete ručník nebo lehátko přes noc, radši si ho nezkoušejte vzít zpátky. Může vám za to hrozit pokuta. Je to kvůli takzvaným ručníkovým válkám.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turisté u moře

Turisté u moře | Zdroj: Reuters

Je to praxe, při které si lidé na pláži položí například k večeru ručník, lehátko nebo zapíchnou slunečník na tom nejlepším místě, aby ho tak obsadili. Podle italských úřadů je to nefér vůči ostatním návštěvníkům.

Od Toskánska po Sardinii za to hrozí pokuta až 200 eur. Asi pět a půl tisíce korun. Podle listu la Repubblica ji zaplatí i ten, kdo se o své věci ráno přihlásí proto, že je tam večer zapomněl.

Týká se to však spíš jednotlivých pláží v některých oblastech nebo městech. Například v Livornu o víkendu pobřežní stráž zabavila desítky lehátek, slunečníků a dokonce i nějaké plavky, které někdo na pláži nechal bez dohledu.

Přespávat na pláži se teoreticky smí, ale jen se svolením majitele. Jinak je přespávání mimo vyhrazené kempy zakázáno.

Ani v Chorvatsku nesmíte přespávat prakticky nikde mimo vyhrazená místa, jako jsou kempy a odpočívadla. Pokuta tam hrozí i na parkovišti kousek od pláže.

Podobné je to i v Bulharsku, kde se také oficiálně smí přespávat jen v kempech. Podle místních i cestovatelů by to ale mělo jít i mimo ně, to se ale nedoporučuje z bezpečnostních důvodů.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme