V komunálních volbách ve Francii výrazně zvítězila Sarkozyho pravice

Ve druhém kolem voleb do francouzských departmentů zvítězila jednoznačně opoziční pravicová koalice vedená Svazem pro lidové hnutí Nicolase Sarkozyho. Odhady ukazují, že ze stovky departementů by jich mohla řídit 66, zatímco socialisté polovinu. Volby také potvrdily rostoucí popularitu Národní fronty, i když tato strana extrémní pravice nezískala žádný z departmentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exprezident Nicolas Sarkozy

Exprezident Nicolas Sarkozy | Zdroj: Reuters

„Francouzský lid důrazně odmítl politiku Françoise Hollanda a jeho vlády,“ prohlásil Sarkozy po vítězství své strany.

Socialisté naprosto propadli, což uznal i premiér Manuel Valls. „Umírněná pravice vyhrála volby do departmentů, to je nepopiratelné,“ řekl. Socialisté ztratili téměř polovinu departmentů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledku francouzských komunálních voleb mluvil Fabrice Martin Plichta, český dopisovatel listu Le Monde

Je pravděpodobné, že prezident Hollande učiní na základě nelichotivých výsledků voleb některé změny ve svém vládním kabinetu.

„Sarkozy se tolik nezměnil, i když o tom stále mluví. Ale přesvědčil pravicové voliče, kteří ho na konci jeho prezidentského funkčního období opustili, aby se k němu navrátili. V předvolební kampani byl hodně vidět, to na lidi zapůsobilo. A je vidět, že se mu to vyplatilo,“ říká Fabrice Martin Plichta, český dopisovatel listu Le Monde.

Podle něj Sarkozy počítá s tím, že se bude opět ucházet o prezidentské křeslo. A může mít úspěch. Zvlášť když bude stát proti současnému prezidentovi Hollandovi, který nyní není příliš populární. Naposledy přitom Sarkozyho porazil právě současný prezident Francois Hollande.

Někteří experti ovšem výsledky voleb interpretují právě spíše jako nespokojenost s prezidentem Hollandem a socialisty než jako jednoznačný výraz podpory Sarkozyho.

Popularita Národní fronty

Volby potvrdily rostoucí popularitu Národní fronty, která získala základnu místně zvolených zástupců, jež mohou konkurovat oběma nejsilnějším stranám. A to přesto, že se jim nepodařilo získat ani jediný department.

Hlasování do departmentů je také ukazatelem toho, jak by mohly vypadat prezidentské volby za dva roky. Podle průzkumů by se šéfka Národní fronty Marine Le Penová dostala do druhého kola.

„Až příliš vysoký volební výsledek, který získala krajní pravice, představuje problém pro všechny, kteří věří v naše republikánské hodnoty. Politická krajina Francie se mění a my se z toho musíme poučit,“ reagoval na úspěch Národní fronty premiér Valls.

Podle Plichty převzal Sarkozy před volbami několik témat Národní fronty za své a tím zabránil nárůstu voličů krajní pravice.

Jejich podpora ovšem stále roste. V roce 2008 získala Národní fronta necelých pět procent hlasů, v roce 2011 už to bylo 15 procent a nyní v prvním kole 25 procent a ve druhém kole 22,5 procent hlasů.

Šéfka Národní fronty Marine Le Penová | Foto: Reuters

Jan Šmíd, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme