V lanovce na Mont Blancu uvízlo 110 lidí. Šedesát pět jich vysvobodili, ostatní musejí počkat do rána

Ve čtvrtek v 16 hodin došlo z „neznámých důvodů“ k překřížení kabelů na kabinové lanovce v Horním Savojsku. Sto deset lidí tak uvízlo v kabinách nad ledovcem Mont Blanc ve výšce 3800 metrů nad mořem. K záchraně musely být přivolány vrtulníky ze tří států. Za hodinu a půl stihly vysvobodit šedesát pět výletníků. Záchranná akce helikoptér ale musela být na noc kvůli tmě a povětrnostním podmínkám přerušena. Čtyřicet pět osob tak musí čekat ve čtyřmístných kabinkách až do rána.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cesta na Mont Blanc

Cesta na Mont Blanc | Foto: Radek Jaroš

Podle některých médií je počet zachráněných nižší. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ale později upřesnil, že zbývá zachránit už jen 45 lidí.

Ti, kteří museli zůstat v kabinách lanovky, dostali vodu, jídlo a přikrývky. Zůstali tam s nimi i záchranáři, aby mohli turisty během náročné noci uklidňovat.

„Zaměstnancům firmy Mont-Blanc se nepovedlo problém vyřešit,“ vysvětlil AFP Mathieu Dechavanne, ředitel společnosti, která lanovky provozuje. Do akce musely být povolány tři helikoptéry, a to ze Švýcarska, Francie a Itálie. „Bude to náročné, ale předpověď počasí je dobrá,“ upřesnil Dechavanne a ještě dodal, že s pasažéry jsou v kontaktu. Mají vodu a máme jak s nimi komunikovat, ale už jim začíná být dlouhá chvíle.

V Chamonix bylo zřízeno operační velitelské stanoviště pod vedením vysokohorské četnické jednotky (PGHM). Prefekt na místo odjel, aby mohl tuto „závažnou operaci řídit“.

Jak uvedl prefekt Horního Savojska Georges-François Leclerc pro agenturu AFP, kabinová lanovka „Panoramique Mont-Blanc“ spojuje l'Aiguille du Midi (3842 m n. m.) a Pointe Helbronner (3462 m n. m.). Za normálních okolností trvá přejezd kolem půl hodiny.

Vyhlídkové kabiny nabízejí výhled na ledovec a údolí Vallée Blanche a umožňuje přejezd masivu Mont Blanc z Francie do Itálie. Každá kabina může převážet čtyři osoby.

Radka Nováková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme