V malé tkalcovně v německém Lipsku používají jen staré stroje. V módním světě slaví úspěchy

V jedné zchátralé hale v Lipsku se objevují agenti předních evropských módních domů. Přicházejí kvůli látkám, které tam vznikají pěkně postaru, ručně na tkalcovských stavech. Dáma, která firmu založila, okouzluje svým přístupem k životu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tkalcovský stav.

Tkalcovský stav. | Foto: Free Digital Photos, foto76

Ještě ani ne šedesátiletá Francouzka Cathrine Chalková žije pestrý život. Studovala medicínu, ale když odešla s manželem do Etiopie, objevila v sobě velký talent. Vyrábět látky, vymýšlet jejich vzory a design.

„Nápady přicházejí z mé hlavy a z mého srdce. A napadají mě rychle, protože je to má vášeň. Když něco děláte vášnivě rádi, jste v tom pak dobří,“ říká Cathrine Chalková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cathrine Chalk, která v Lipsku založila unikátní firmu, svým přístupem k životu okouzlila zpravodaje ČRo v Německu Pavla Poláka

V Africe si založila firmu, dala práci chudým Afričankám a začala na tkalcovských stavech vyrábět látky, o které byl ve světě zájem. Úspěšnou firmu po mnoha letech prodala a následovala manžela do Lipska.

„Nudila jsem se tady. Když pracujete celý život, tak se v penzi nudíte. Děti jsou velké. Založila jsem si tady před necelým rokem tuhle malou tkalcovnu, jen tak pro radost. A také abych dala lidem práci.“

V omšelé tovární hale na okraji Lipska má Catherine Chalková jedenáct tkalcovských stavů, které nakoupila ve Švédsku, protože v Německu jsou už jenom v muzeu. Paradoxně tato francouzská dáma vrací do Lipska tradici textilní výroby. Před sto lety byla v Lipsku největší tkalcovna v kontinentální Evropě. Její firma je dnes v Lipsku jediná.

Pomoc lidem

„Můj záměr je také pomáhat lidem, kteří se léčili s rakovinou. Najdou tu místo, kde mohou pracovat. A pokud se jim zalíbí, mohou se tak snadno vrátit do pracovního života,“ vysvětluje Catherine.

Pomáhá třeba Maríi, která je nemocná a denně může pracovat jen čtyři hodiny. Dva týdny se u Catherine učila tkát na stavu a teď už sama podle vzoru pracuje na látce. Je ze Sedmihradska, tam prý dříve tkaly všechny ženy. Podle Maríi lze tuhle práci dělat jenom srdcem.

„V současnosti posíláme látky do Nizozemska módní návrhářce Monique Collignonové, chystáme zásilky také pro módní domy v Paříži, Londýně, Amsterdamu,“ uvádí Catherine Chalková.

Módní návrháři ji znají, proto také ten raketový start její malé lipské firmy.

„V Německu nemáme vůbec žádnou konkurenci, ve Francii jsou možná dvě takové tkalcovny. A tím to končí,“ dodává majitelka tkalcovny, která se jmenuje Webervogel, tedy pták, kterému se česky říká snovač, snovatec, tkalčík či přádelník. Název firmy je tedy přiléhavý.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme