V moři u řeckého ostrova utonulo nejméně 24 běženců, včetně 10 dětí

V moři u řeckého ostrova Samos utonulo nejméně 24 běženců. Mezi oběťmi vytaženými z vody je podle řecké pobřežní stráže také deset dětí, informovala agentura AFP. Deset osob se údajně podařilo zachránit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobrovolníci pomáhají Afghánce po příjezdu na řecký ostrov Chios

Dobrovolníci pomáhají Afghánce po příjezdu na řecký ostrov Chios | Zdroj: Reuters

Člun s migranty mířícími do Řecka se potopil zřejmě krátce po vyplutí z Turecka.

Pobřežní stráži Řecka a agentuře pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex se podařilo několik lidí zachránit. Poté se pustily do pátrání po pohřešovaných.

Pět ze zachráněných se drželo kusu dřeva, úřady se proto domnívají, že se běženci plavili na dřevěné lodi. Ve valné většině případů migranti využívají nafukovacích gumových člunů, které pro ně na tureckém pobřeží chystají převáděči.

Uprchlíci můžou být pro státy EU ekonomicky přínosní, řekl místopředseda komise

Číst článek

V této oblasti tak ztroskotala druhá loď během posledních dvou dnů. Ve středu se potopil člun u řeckého ostrova Kos. Zahynulo sedm lidí, včetně dvou dětí.

Od začátku roku se z Turecka na řecké ostrovy přeplavilo podle různých zdrojů přes 40 až 47 tisíc lidí, z toho zhruba 80 až 90 procent s právem na azyl. Většinou jde prý o Syřany, Iráčany a Afghánce, kteří prchají před válkou, násilím či perzekucí. Počet obětí nebo pohřešovaných kvůli nepříznivému zimnímu počasí je od začátku roku přes 200.

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

ČTK, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme