V Moskvě hořela zvonice slavného Novoděvičího kláštera

V centru Moskvy večer vzplanul Novoděvičí klášter. Oheň zachvátil jeho zvonici, která právě procházela rekonstrukcí. Zástupce ministerstva pro mimořádné situace podle agentury Interfax uvedl, že oheň se podařilo ještě před půlnocí moskevského času dostat pod kontrolu, památka prý žádné větší škody neutrpěla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Požár Novoděvičího kláštera v centru Moskvy

Požár Novoděvičího kláštera v centru Moskvy | Zdroj: Reuters

Čtyřicet metrů vysoká věž kláštera začala hořet zhruba ve 22:45 moskevského času. Požár se na jednu z dominant ruské metropole rozšířil z lešení, které kolem ní vyrostlo kvůli nezbytným opravám.

Kromě zvonice, která budovu zdobí od roku 1690, plameny vysoké několik desítek metrů zachvátily i provizorní domky stavbařů a okolní okrasné stromy. S požárem podle agenturních zpráv bojovalo 16 hasičských vozů a stovka hasičů.

Novoděvičí klášter leží nedaleko Kremlu. Stavba z 16. století je od roku 2004 na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Areál je znám zejména okolním hřbitovem, kde našli poslední odpočinek mnohé známé osobnosti ruských a sovětských dějin, včetně spisovatel a dramatika Nikolaje Gogola nebo hudební skladatele Dmitrije Šostakoviče.

Požár Novoděvičího kláštera v centru Moskvy | Foto: Reuters

ČRo, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme