V Moskvě náhle zemřel šéf ruské rozvědky GRU Igor Sergun

Ve věku 59 let náhle zemřel šéf ruské vojenské rozvědky Igor Sergun. Příčiny ani okolnosti smrti nejsou známy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šojgu informoval prezidenta Putina o vývoji situaci každých třicet minut.

Šojgu informoval prezidenta Putina o vývoji situaci každých třicet minut. | Foto: Wikimedia Commons

O šéfovi jedné z nejmocnějších tajných služeb Igoru Sergunovi toho ruská veřejnost mnoho neví, zprávu o jeho smrti zveřejnila kremelská tisková služba a příbuzným kondoloval prezident Vladimir Putin.

Serguna označil za statečného člověka a skutečného vlastence. O šéfovi GRU je známo pouze to, že ve vojenské špionáži působil od 80. let a v roce 1998 odjel jako vojenský přidělenec na ruské velvyslanectví v Tiraně.

Do čela Hlavní správy rozvědky ruského generálního štábu (GRU) byl postaven v roce 2011. Kvůli anexi Krymu se ocitl na sankčním seznamu Evropské unie. Zemřel v hodnosti generálplukovníka.

Ruská vojenská rozvědka se zcela jistě angažovala před anexí Krymu na Ukrajině. Na východě země působí dosud. Nyní je ale hlavním úkolem rozvědky získávání informací o teroristech v Sýrii, kde Rusové bombardují pozice Islámského státu a dalších teroristických organizací.

GRU je hlavní výzvědnou službou ruské armády, jejím civilním protějškem je méně známá a operačně i personálně podstatně menší Služba vnější rozvědky (SVR). Historie GRU spadá až do dob po bolševické revoluci z roku 1917, kdy se o vytvoření vojenské špionážní agentury zasadil tehdejší mocný bolševický vůdce Lev Trockij.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme