V Moskvě byla otevřena nová chrámová mešita, jedna z největších v Evropě

V Moskvě dnes otevřeli novou chrámovou mešitu. Je to největší duchovní stánek muslimů v celé ruské metropoli a jedna z největších mešit v Evropě. Vejde se tam až 10 tisíc věřících. Stavba nové chrámové mešity trvala čtyři roky a stála 170 milionů dolarů. Slavnostního otevření mešity se zúčastnili i ruský prezident Vladimir Putin nebo předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Moskvě byla slavnostně otevřena nová chrámová mešita, jedna z největších v Evropě

V Moskvě byla slavnostně otevřena nová chrámová mešita, jedna z největších v Evropě | Zdroj: Reuters

Nová chrámová mešita stojí v bezprostřední blízkosti olympijského stadionu, na místě původní mešity z počátku minulého století, která musela být v roce 2011 kvůli havarijnímu stavu zbourána. Nový chrám má dvacetinásobně větší plochu.

Mešita je zhotovena ze žuly různých odstínů, převažuje zelená, bílá a šedá barva. Má sedm kopulí, největší ve výšce 42 metrů má průměr 27 metrů a je celá pozlacená, stejně jako špičky dvou minaretů. Kopulí je celkem sedm.

Hlavní vnější prostor mešity je řešen jako třípatrová modlitebna, která na ploše 20 tisíc metrů čtverečních pojme 10 tisíc lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Moskvě byla slavnostně otevřena nová chrámová mešita, která pojme 10 tisíc věřících. Na slavnostním ceremoniálu byl zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Celkem má mešita šest pater vybavených nejmodernějšími vymoženostmi jako například výtahy nebo kamerami.

Na slavnostním otevření mešity promluvil i ruský prezident Vladimir Putin. V projevu připomněl především nebezpečí islámského radikalismu. Řekl, že výstavba mešit bude v Rusku pokračovat.

Cílem je podle něj, aby se mladí muslimové nedali na cestu radikálního islámu, ale aby zůstali věrni tradičními islámu. Putin také zopakoval, že islám je jedním z velmi důležitých prvků, které tvoří ruskou společnost.

Nová chrámová mešita v Moskvě | Foto: Martin Dorazín

Podle předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse je otevření chrámové mešity silným poselstvím, že národy Ruska žijí v harmonii, vzájemné úctě a bratrství. Palestinská autonomie věnovala na stavbu nové moskevské mešity 25 tisíc dolarů.

Abbás si postěžoval na Izrael, který omezuje přístup muslimů na Chrámovou horu v Jeruzalémě. Stěžoval si také turecký prezident Redžep Erdogan. Prohlásil, že současná uprchlická krize je ostudou celého světa a pochválil přístup Ruska ke zdejším muslimům. Ti jsou podle něj neoddělitelnou součástí ruského národa a ruské budoucnosti.

Muslimové tvoří asi sedm procent obyvatelstva Ruska. Několik milionů z nich žije v Moskvě.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme