V Moskvě vzniká s podporou Kremlu proruská 'exilová vláda pro záchranu Ukrajiny'

V Rusku údajně vzniká ukrajinská exilová vláda. Za takzvaným "Výborem pro záchranu Ukrajiny" stojí Mykola Azarov, který stál v čele vlády během éry svrženého prezidenta Viktora Janukovyče. Podle ruského deníku Gazeta projekt podporuje Kreml. Vznik exilové vlády se Rusku hodí. Mohl by mu totiž pomoci umlčet hlasy, které tvrdí, že kromě kritiky nenabízí žádnou alternativu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajinský premiér Mykola Azarov

Ukrajinský premiér Mykola Azarov | Zdroj: Reuters

Exilovou vládu, která se formuje pod názvem Výbor pro záchranu Ukrajiny, představil někdejší předseda vlády ze Strany regionů v moskevském hotelu Ukrajina.

„Dalším členem výboru by měl být Igor Markov, bývalý poslanec a šéf strany Rodina. Byl to velmi pro proruský, řekněme až prosovětský politik z Oděsy,“ říká Petr Pojman z katedry ruských a východoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý premirér Azarov sestavuje v Moskvě exilovou vládu Ukrajiny. Podle odborníka Petra Pojnara z Univerzity Karlovy se to Kremlu hodí

"Zachraňovat" Ukrajinu by měl dále Volodymyr Olejnyk, autor sporných zákonů z konce roku 2013. Podle Gazety by měl plnit roli alternativního prezidenta. Sám Azarov se prý chce stát alternativním premiérem.

K výboru se hlásí také další bývalí představitelé někdejší vládní Strany regionů. K výboru se připojili i proruští aktivisté blízcí Moskvě či proruským separatistům v Donbasu.

Členové výboru podle Pojmana nemají na Ukrajině politickou budoucnost. „Pokud jde o politický vliv, ten mají prakticky nulový. Jejich popularita mezi obyvatelstvem je prakticky nulová. Mohli by ale využít vliv, který mají ve státní správě,“ odhaduje Petr Pojman.

Ke svržení Janukovyčova režimu došlo loni v únoru. Poté, co jeho hlavní představitelé utekli do ruského exilu, následovala ruská anexe Krymu a začátek proruského povstání v oblasti Donbasu na východě Ukrajiny. Následné boje mezi vládními vojsky a separatisty si už vyžádaly více než 6500 mrtvých.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme